Много хора не могат да си представят живота без някакъв домашен любимец и отглеждат най-различни животинки. Но според специалистите, когато в дома присъства куче, това е гаранция, че неговите собственици ще бъдат по-здрави. Защо лекарите препоръчват именно този домашен любимец?

Теглото влиза в норма

Кучетата са от тези животни, които трябва редовно да се извеждат и да се движат повече. Затова техните собственици не могат да си позволят след вечеря да се изтегнат пред телевизора или да се потопят в социалните мрежи. Искат или не, домашният им любимец се нуждае от разходка. Това означава по-активен живот и повече изгорени калории. След време движението ще се отрази върху цялото здравословно състояние, а наднорменото тегло ще влезе в норма. Според експертите две разходки с кучето изгарят около 300 калории.

Укрепва сърдечносъдовата система

Както вече казахме, наличието на куче в дома увеличава физическата активност на собственика му. Това помага за нормализиране на кръвното налягане и чувствително понижава риска от сърдечносъдови заболявания. Затова, когато извеждате домашния си любимец, опитайте се и вие да бъдете максимално активни.

Може да спаси живота ви

Ако по време на разходката ви стане лошо, кучето със сигурност ще привлече вниманието на околните. В повечето случаи навременната помощ може да спаси живота.

Държи депресията настрана

Експерти са установили, че собствениците на кучета два пъти по-рядко страдат от депресия. Причината е, че те прекарват повече време на чист въздух, запознават се и общуват с много хора, а това е отлична профилактика срещу депресията.

Бори се с цигарите

Ако до момента не сте се справили със зависимостта си от цигарите, може би ще ви помогне кучето. Известно е, че тези животни остро реагират на тютюневия дим.

Помага срещу алергиите

В козината на кучетата обитават особени бактерии, които може да помогнат на хората да се избавят от алергия. Освен това тези четириноги любимци влияят положително върху имунитета.

Сподели във Facebook