Зехтинът е популярен продукт в кулинарията. Но неговата слава се дължи не само на отличния му вкус, а и на полезния му състав. Защо учените препоръчват често да употребяваме зехтин:

Намалява риска от сърдечносъдови заболявания

Специалистите отдавна свързват наситените мазнини и трансмазнините със сърдечносъдовите проблеми и влошаване на проходимостта на артериите. Зехтинът обаче гарантира точно обратния ефект и има много преимущества за здравето. Според резултатите от изследване, публикувани в списание Circulation през 2020 г., при хората, които ежедневно употребяват над половин супена лъжица зехтин, рискът от исхемична болест на сърцето е с 21% по-малък, а от всякакви други сърдечносъдови проблеми – с 15%.

Понижава кръвното налягане

Изследване, проведено през 2020 г. и публикувано в списание Nutrients, доказало, че зехтинът може да понижи кръвното налягане. Този ефект бил констатиран при участниците в изследването, които употребявали около 55 г студено пресован зехтин всеки ден.

Намалява тревожността и депресията

Учените препоръчват на хората, които страдат от тревожност и депресия, да добавят в менюто си зехтин. При редовната му употреба в продължение на 12 седмици ефектът бил изключително добър, пише списание Clinical Nutrition, позовавайки се на резултатите от изследване, проведено през 2021 г.

Сподели във Facebook