Броят на хората с наднормено тегло се увеличава с всяка изминала година. Днес затлъстяването си съперничи с пушенето като рисков фактор за появата на онкологични заболявания и има значителна роля във възникването на 13 различни вида рак – най-вече на стомашно-чревния тракт, на бъбреците, на яйчниците и на черния дроб. Това съобщи британската благотворителна организация за борба с раковите заболявания Research UK (CRUK).

„Броят на пушачите намалява, а на затлъстелите хора се увеличава… Нашите деца може би ще бъдат поколение без тютюнев дим, но ние достигнахме разрушителен рекорд по детско затлъстяване и сега спешно трябва да се намесят правителствата, за да сложат край на епидемията. Те все още имат шансове да спасят живота им.“, каза Мишел Мичъл, изпълнителен директор на CRUK.

По данни на организацията заради наднорменото тегло всяка година във Великобритания се диагностицират 1900 случая повече на рак на стомашно-чревния тракт, 1400 на рак на бъбреците, 460 – на яйчниците и 180 на черния дроб.

От CRUK публикуваха предупреждението си, след като националната статистика оповести цифрите, показващи намаления броя на пушачите във Великобритания. През 2018 г. общото ниво на пушене е намаляло до 14,7 А по данни от 2016 г. 26% от възрастните хора били определени като пълни, при това 40% от мъжете и 30% от жените били с наднормено тегло.

„Причините за затлъстяването са сложни, но ние знаем, че обкръжението, в което живеем, играе голяма роля и днес то е силно изкривено в полза на нездравословните варианти. Затова е необходимо правителството да продължи реализацията на плановете за забрана на рекламите на нездравословни храни до 9.00 часа вечерта по телевизията и интернет, намаляване на нездравословните храни и премахването на захарта от всекидневните продукти и напитки“, категорични са от Алианса за борба със затлъстяването. Според тях успешната битка с пушенето показва, че мерките, взети от правителството, работят.

Сподели във Facebook