Здраве

27 Ноември 2016

2116

Бойка Велинова

В последните години медии и специалисти обръщат сериозно внимание на ниската култура на българите по отношение на профилактиката, хигиената и цялостната грижа за зъбите и венците. Никоя национална програма и кампания не могат да подобрят положението, ако не подходим радикално и прагматично отдолу нагоре, от всеки родител, всяко дете и семейство.

Здравите зъби изискват четка и паста, прегледи и лечение, за да растат поне сегашните деца с култура, съзнателно отношение и отговорност към собственото си дентално здраве и да не са обеззъбени като много от сегашните им баби и дядовци. Децата трябва да са напълно наясно, че кариесите, кървящите венци и последващите заболявания в устната кухина не само влошават качеството на живот, но и са първа стъпка към инфекции и проблеми с други органи и системи в организма.

Потърсих д-р Снежина Цекова, на която предстои най-голямата радост в живота – да стане майка за първи път. Помолих я да ни разкаже от първа ръка какво и как трябва да прави всяка една майка и родител, за да имат дечицата здрави зъбки.

 

Визитка

Д-р Снежина Цекова завършва стоматология в Медицинската академия в София преди 6 години. В първите 3 години от кариерата си работи в денонощен кабинет, където придобива сигурност и увереност като специалист в лекуването на спешни случаи. От октомври 2014 до юни 2016 г. преминава в Пловдив курс-специализация по ортодонтия при д-р Йоав Мазор от Израел, който е университетски преподавател на специализанти по дентална медицина в родината си. Професионалните ѝ интереси са свързани с ортодонтското лечение, поставяне на брекети и апаратчета. Професионалната ѝ дейност включва лечение и профилактика на кариеса и неговите усложнения, детска дентална медицина, почистване на зъбен камък, изработване на коронки, мостове и протези, вадене на зъби, естетична стоматология.

 

  • Д-р Цекова, какво трябва да е поведението на бъдещата майка – може ли да се говори за пренатална грижа за зъбките на очакваното бебе?
  • Поведението на майката по време на бременността като начин на хранене, вредни навици и липса на правилни оказва влияние върху цялостното здраве на плода, в това число и върху здравето на зъбките. Важно е бъдещата майка да яде разнообразна и пълноценна храна: пресни плодове и зеленчуци, млечни продукти, както през първите няколко месеца от бременността, когато се оформят всички органи и зародишите на зъбите, така и в последните месеци, когато вече оформените органи се развиват и нарастват на размер.

Важно е бъдещата майка да знае, че ако тя не дава на плода достатъчно калций, особено през последните месеци от бременността, той ще си го набави сам от нейните кости и зъби, така че, за да бъде и тя здрава и с красива усмивка, след като роди, е важно да приема достатъчно млечни продукти.

 

  • Кога и как трябва да се започне с почистването на зъбките?
  • Почистването на устната кухина трябва да започне още преди пробива на първите зъбки, веднага след раждането на бебето, като това може да стане с обтриване на венците с марличка, напоена с малко разредена кислородна вода, поне веднъж на ден. Така се избягва развитието на бактерии в устата на бебето.

Почистването на зъбките с четка  е хубаво да става веднага след пробива на първото зъбче, като първоначално това прави родителят, а постепенно, когато детето проходи, може да му се дава и то да участва в почистването под формата на игра, за да започнат отрано да се създават навици и то да свикне с редовната употреба на четката и пастата.

На около 2,5 години вече са пробили всички млечни зъби в устата на детето и дотогава е важно то да има създадени навици за миене на зъбите сутрин и вечер, като, разбира се, първоначално родителите ще правят това и постепенно ще оставят почистването на детето, а те само ще го наблюдават и контролират.

 

  • Какви са модерните тенденции, какво се прави сега по широкия свят за този аспект от здравето на подрастващите?
  • Трендът в съвременната детска дентална медицина е да се набляга на профилактиката за предотвратяване на появата на кариес и неговите усложнения, вместо да се стига до дълги, болезнени и неприятни лечения за децата, които са основната причина голяма част от тях да ходят със страх на зъболекар или да не искат да си отварят устата при шума от машинката.

Детето трябва да ходи на контролен преглед 2 пъти годишно дори да няма никакви оплаквания, тъй като при млечните зъби кариесите се развиват и прогресират много бързо. Когато пробият първите постоянни кътници, е важно кариесът да се хване още в ранните етапи, когато е обратим, без да се стига до неговото прогресиране. При правилна устна хигиена и правилно хранене може да бъде излекуван и без инвазивна намеса, т.е. без употребата на машинки.

Съществуват и гелове за реминерализация на детските зъбки – там, където действат бактериите в резултат на киселините, които те отделят, се разгражда минералната съставка на зъба и с тези гелчета се цели тя да се възстанови. Това, разбира се, може да стане, ако се хване кариесът навреме, в ранните етапи, преди да е станал необратим. По принцип бъдещето на денталната медицина е в минимално инвазивните или неинвазивните методи на лечение.

Също така се прави т.нар. силанизация – профилактично запечатване на дъвкателната повърхност на постоянните кътници със силант, който наподобява материала, с който се правят пломбите, но е течен. Неговата цел е да предпази зъбите от кариес, създавайки гладка повърхност, която да не задържа храна и да се почиства по-лесно.

 

  • Как най-пълноценно и трайно се създават навици и какви трябва да са точно?
  • Отново искам да подчертая, че навиците на децата във връзка със здравето на зъбите трябва да се създават още при пробива на първото млечно зъбче, като е необходимо да се обясни колко е важно зъбките да са здрави и чистички. За детето почистването не трябва да е някакво тягостно задължение, а да се превърне в приятна и забавна част от ежедневието му. Целта е то да не се чувства комфортно, когато си легне вечер, без да си е измило зъбите преди това.

Навиците, свързани със здравето на зъбите и устната кухина, освен оралната хигиена включват и правилното хранене. Добре е детето да приема колкото е възможно повече плодове, зеленчуци, млечни продукти, да се избягват силно лепливите храни като чипсове, снаксове, сладкиши, които децата ядат в училище по време на междучасията.

Това не означава, че детето трябва да се лишава напълно от лакомства, но това, което е добре да се прави, е да се избягват междинните хранения, тъй като тогава се понижава киселинността в устата и се създават условия за развитие на бактерии и образуване на кариеси. Когато се яде сладко, е хубаво това да става веднага след основното хранене под формата на десерт, а не няколко часа по-късно. Вместо това като междинно хранене, например следобедна закуска, е по-добре да се дава някакъв плод. Ако се пият натурални сокове, това трябва да става със сламка, храненето е хубаво да завършва с парче сирене, морков или ябълка, защото те имат очистващи свойства.

 

  • С какво се сблъсквате в практиката и какво е посланието към родителите на деца с първи зъбки?
  • В ежедневната ми практика често се случва да попадам на деца с доста лоша устна хигиена, с кариеси или пломби на всички дъвкателни зъби, и то не само на млечните, но и на постоянните. Също нещо, което напоследък ми прави впечатление, е, че доста деца са с флуороза на постоянните зъби, която се изявява под формата на бели петна на предните зъби и на кътниците и често след разговор с родителите се оказва, че тези  деца пият предимно минерална вода. Това, което родителите е добре да знаят, е, че детето трябва непременно да посещава профилактичен преглед 2 пъти в годината, да не чакат да се появи оплакване или болка и тогава да търсят зъболекар. Също така да не вменяват своите страхове от зъболекарския стол на децата си, защото те обикновено ги попиват от тях, да не споменават думи като „болка“, „страх“, „неприятно“, когато водят детето си на преглед.

 

Какво да не пропуснем:

РОДИТЕЛИТЕ СА ПРИМЕР ЗА ДЕЦАТА – ако вие не си почиствате редовно зъбите или минавате само с изплакване на устата след хранене, децата ви ще имат същите лоши навици като вас!

ЗЪБИТЕ СЕ ЧЕТКАТ не с хоризонтални, а с вертикални и въртеливи движения поне 2 минути след хранене – не само отпред, но и отгоре и отзад. Масажирайте редовно венците си. Сменяйте четката (или накрайника) на всеки 3 месеца. Поддържайте ги напълно чисти и сухи, за да не развиват бактерии.

ЕЛЕКТРИЧЕСКИТЕ ЧЕТКИ могат да заместят класическите. Също така на пазара се предлагат и иригатори (водна струя под налягане изчиства идеално зъбите и пространствата между тях), както и звуковочестотни четки (за децата дори интерактивни!).

КОНСУЛТИРАЙТЕ СЕ СЪС СТОМАТОЛОГА СИ при избора на четка, паста, вода за уста.

Сподели във Facebook