Малко хора знаят, че няколко минути под прохладната вода на душа могат да направят чудеса. Какви са предимствата на хладкия душ:

Изгаря мазнините

В човешкия организъм има два вида мазнини – бели и кафяви. Първите са в по-голямо количество и са вредни, именно от тях хората се опитват да се избавят, когато отслабват. При употребата на прекалено много калории излишъкът се натрупва във вид на бели мазнини около талията, бедрата и т.н. А кафявата мастна тъкан е необходима за изработване на топлина, която сгрява тялото. Когато тези мазнини се активират, те изгарят калориите, за да осигурят по-висока температура. Това помага на отслабването. Доказано е, че под въздействието на хладкия душ скоростта на метаболизма се увеличава 15 пъти, което помага да се свалят 5 кг на година без особени усилия.

Възстановява след тренировки

Често след тренировки професионалните спортисти вземат хладък душ, което намалява болките в мускулите. Студената вана не е задължителна, но прохладната вода от душа е много добро решение.

Усилва имунната система

Хладкият душ ускорява метаболизма, което позволява да се намали теглото. Това на свой ред активира имунната система, която започва да изработва повече кръвни телца, борещи се с различни вируси. Освен това прохладната вода подобрява кръвообращението, което е добра профилактика срещу хипертонията и втвърдяването на артериите.

Повдига настроението

Сутрешният приятно студен душ има благотворен ефект. Учестяват се дишането и пулсът, което усилва кръвотока в цялото тяло. Резултатът е бодрост и добро настроение за целия ден.

Подобрява състоянието на кожата

Кожата и косата ще ви благодарят за хладкия душ. С него помощ можете да се справите с пъпките, да свиете порите на кожата. Подобрява се и състоянието на косата – тя става по-послушна, бляскава и красива.

Сподели във Facebook