Употребата на някои продукти оказва положително влияние върху дейността на мозъка и забавя негативните изменения, свързани с възрастта. До този извод стигнаха учени от Великобритания.

Специалистите съветват на първо място да обърнем внимание на листните зеленчуци. Оказало се, че употребата на зеле и спанак забавя понижаването на когнитивните функции. Това е особено актуално за хора в напреднала възраст.

Върху дейността на мозъка благотворно влияят още гроздето и орехите.

Важна роля в защита на мозъка от преждевременно стареене имат и антоцианите, витамините С и К, както и манганът, съдържащ се в пресните боровинки. Не по-малко полезни свойства има зехтинът, който е източник на флавоноиди.

Учените от университета в Бат предупреждават, че употребата на сладкиши и газирани напитки оказва негативно влияние върху мозъка. Тези продукти предизвикват възпаления и увреждане на невронните връзки.

Сподели във Facebook