Златно мляко или т.нар. паста от куркума са дрвевни рецепти, част от древната наука за храната Аюрведа. Напитката и пастата помагат за болки в ставите, отразява се на правилната функция на черния дроб и повишава имунната система. Те отпускат сухожилията, връзките и ставите.

Какво представлява куркумата?

Приготвянето на паста от куркума или златно мляко става много лесно и бързо, ето какви са рецептите:

Паста от куркума:
В емайлиран съд или от алпака се загряват около 100 мл вода, към която при непрекъснато разбъркване се добавят 3 супени лъжици смляна куркума. Сместа се бърка още около 10 минути до получаване на гъста хомогенна каша. Съхранява се в хладилник в плътно затворен  съд до 2-3 седмици. Консумира се по 1-1,5 супени лъжици дневно. Положителен ефект (отслабване на болестните оплаквания в ставите) се наблюдава още след четвъртия ден.

„Златно” мляко:
Към 200 мл краве, козе, овче, соево или бадемово мляко се добавят две чаени лъжици от пастата и при непрекъснато разбъркване сместа се загрява в продължение на 4-5 минути. При желание се добавят подсладители – мед, стевия или петмез. След изстиването на сместа се добавя кафена лъжичка сусамово,  бадемово или друго нерафинирано масло. Пие се по една чаена чаша дневно.

Сподели във Facebook