Акценти

24 Октомври 2018

Животът днес

Те са родени във времената, когато рядко можеше да срещнеш автомобил, електрическа лампа и телефон, но още са между нас.

По данни на ООН от 2012 г. по света живеят 316 600 души, чиято възраст надскача 100 години. През 2050 г. техният брой ще бъде около 3,2 милиона, а 20% от населението на Земята ще е над 65 години.

Журналисти от американския сайт A Place for Mom проведоха допитване между 100 души, превалили 100-те години, за да разберат начините, по които са постигнали дълголетието си. Оказало се, че съвсем не всички са водели здравословен начин на живот. Ако една четвърт от тях твърдели, че тайната е в балансираното хранене, то повечето (29%) напълно пренебрегвали тези съвети.

Що се отнася до физическата активност, само 21% от участниците в допитването заявили, че редовно правят упражнения и водят активен начин на живот. 16% от столетниците редовно пият алкохол, а 12% не употребяват спиртни напитки.

Жан Калман, починала на 122 години, била омъжена 46 години, след което 55 години живяла сама. Според нея тайната на дълголетието е в зехтина, виното, цигарите и шоколада.

Ричард Овертън, ветеран от Втората световна война, е убеден, че рецептата на дългия живот се крие в сладоледа, цигарите и уискито.

Според Ема Морано, 117-годишна италианка, твърди, че да доживее до тази възраст ѝ е помогнал фактът, че навреме е изгонила мъжа си, а след това никога повече не е сключвала брак.

Винченцо Барата, на 103 години от Италия, смята, че, ако искаш да доживееш над 100 г., са ти необходими едно ядене на ден и много жени.

Американският геронтолог д-р Дейвид Демко напомня, че дълголетието е обусловено от генетиката и начина на живот, но според него кое е по-важно все още е тема на дебати. Допитването на журналистите доказва мнението на доктора. Очевидно има и други фактори, в които се крие тайната на дългия живот.

Сподели във Facebook