Известно е, че умствените способности на децата до голяма степен зависят от родителите. Според немски психолози четири са определящите фактора, които могат да ви помогнат да отгледате интелигентен наследник.

Кърмене

В основата на пълноценното развитие на мозъка е майчиното мляко. През първите шест месеца от живота мозъкът на децата активно расте, затова през този период кърменето е много важно. Това помага да се повиши интелектът, съобщиха учените. Потвърдено е и от много изследвания. Специалисти от Бразилия доказаха, че хората, които в детството си са били кърмени в продължение на 12 месеца, на 30-годишна възраст са се реализирали много по-успешно в живота.

Ранен контакт с връстници

Психолозите съветват децата да общуват колкото може повече с връстниците си. Израстването в колектив осигурява основата за пълноценното развитие на познавателните процеси. Играейки, децата споделят своите интереси и навици, а и според изследванията по-бързо се научават да говорят. Американски учени твърдят, че качественото предучилищно образование помага за повишаване на интелекта.

Четене

Възпитайте у детето любов към книгите. Четенето помага да се развие езика, да се подобри концентрацията на вниманието, влияе положително върху паметта, разширява кръгозора. Психолози са установили, че четенето може да ускори развитието на детето с три години напред.

Поощряване

За да стимулирате стремежа на детето към знания, не пестете похвалите. Важното е те да са заслужени. Иначе може да реши, че е усвоил всичко необходимо и няма да приема похвалите сериозно.

Сподели във Facebook