Компютърът отдавна спечели битката с химикалката, затова много хора не могат да си спомнят кога за последен път са писали на ръка. Психолозите обаче настояват да не се отказваме от този навик, ако не искаме да се сблъскаме с болестта на Алцхаймер. Има и други причини да пишем на ръка. Кои са те:

1. Писането на ръка помага на паметта

Когато пишем на ръка, се включва тази част от мозъка ни, която отговаря за психомоторната функция. Ние не само гледаме на буквите като на знаци, а включваме в този процес и двигателна активност. Това помага по-лесно да се запомня информацията. Когато обаче пишем на компютъра, ние действаме като автомат, без да се замисляме кой клавиш натискаме.

2. Успокоява

Психолозите често съветват да записваме преживяванията си именно на ръка, защото това отнема психоемоционалното напрежение. Аналогичен ефект се получава, когато четем традиционни книги. За разлика от електронните те много по-добре успокояват мозъка. Затова и препоръката на специалистите да си водим дневник, се отнася за всички възрасти, не само за тийнейджърите. Този навик е много полезен, защото чрез писането се освобождаваме от натрупалите се в нас негативни емоции и преживявания.

3. Развива въображението

Когато пишем на ръка, в по-голяма степен се включва дясното полукълбо на мозъка, което отговаря за образното мислене, за художественото възприятие и емоциите, а не за логиката. Това означава, че текстовете, които пишем на ръка са по-емоционални и творчески. Ако се нуждаете от доказателства, напишете два текста на една и съща тема на компютър и на ръка. Веднага ще видите разликата.

4. Подобрява грамотността

Когато пишем на ръка, не използваме компютърни коректорски програми. Ако не сме сигурни в правописа си, ни се налага да ползваме речници, което определено подобрява грамотността ни.

5. Усъвършенства фината моторика

Писането на ръка е един от най-добрите начини за подобряване на фината моторика. При децата този процес се развива с по-голяма скорост, но и при възрастните се включва, което е много важно. Според специалистите писането на ръка държи болестта на Алцхаймер на разстояние, защото вниманието и паметта се поддържат на необходимото ниво.

6. Развива устната реч

Дълго време се е смятало, че писането е само двигателен акт. Много съвременни изследвания обаче доказаха връзката му с възприятията и най-вече с устната реч. Затова, ако искате да имате богат език, нужно е не само да четете, а и да пишете на ръка.

7. Повишава интелекта

Когато психолозите правят изследване на някой пациент, те се интересуват и от нивото на устната му и писмена реч. Не случайно анкетите в кабинетите на специалистите се попълват на ръка. Това помага да се изключат редица психични отклонения. Ако изобщо не пишете на ръка, това може да окаже негативно влияние върху интелектуалното ви ниво.

 

Сподели във Facebook