Акценти

30 Август 2016

1690

Животът днес

„В последните години успяхме да подменим над 50% от автобусния парк на града.“ Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при представянето на новите автобуси в столицата.
От 31 август 2016 г. поетапно тръгнаха първите нови автобуси на столичния автотранспорт. До момента в София са 70 от всички 110 автобуси, а останалите 40 вече са пристигнали на пристанище Бургас и ще бъдат в столицата до дни.
Изцяло новите автобуси са готови, за да бъдат въведени в експлоатация. Те ще се движат по 9 линии. От 31 август ще бъдат пуснати по три линии - 64, 604, 309. Общо със 110-те автобуса ще бъдат подменени 12 линии на автобусния парк - 60, 64, 72, 73, 74, 77, 82, 604, 309, 384, 84, 404.
Заедно с въведените от миналата година нови 126 автопаркът на София е обновен на повече от 50%.
Новите 110 автобуса отговарят на Европейското законодателство относно сигурността и опазването на околната среда. Те са от най-високия клас в момента – „Евро 6“. Всички автобуси са изцяло климатизирани, нископодови и разполагат с видеонаблюдение, мобилен интернет и всякакви удобства за хора с физически проблеми.

Двигателите на автобусите са произведени във Великобритания, скоростната кутия - в Германия, отоплителното и охладително тяло също е немско. Шасито и купето на автобусите са изцяло произведени от китайска компания. Автобуси от този тип са добре познати и се движат в големите градове на Франция, Великобритания, Испания, Русия, Словакия, Чехия, Норвегия, Исландия.
„От края на октомври ще пуснем тестово нов електробус, с което продължаваме усилията ни за по-чиста околна среда“ - каза също Фандъкова. С работата по модернизиране на градския транспорт продължава изпълнението на програмата на Столична община, с която до 2019 г. средната възраст на автобусите в София ще бъде под 7 години.
Кметът Фандъкова благодари за съдействието на министъра на транспорта Ивайло Московски в работата по промяна на нормативната уредба и обновяването на транспорта в града.
„Предстои да обявим и новата процедура за закупуването на още 30 нови автобуса“, съобщи Фандъкова. 
На церемонията по представяне на новите 70 автобуса присъстваха зам.-кметът на София Евгени Крусев, изпълнителният директор на „Столичен автотранспорт“
Слав Монов, общински съветници, както и вицепрезидентът и изпълнителен директор на компанията - производител на новите столични автобуси – „Ютонг“, г-н Ху Фенгю. Присъства и Н. Пр. г-н Хайджоу, посланик на Република Китай.

 

Сподели във Facebook