Животът не е пълен само с добро настроение, когато душата ви буквално пее от радост. Често се случват и лоши дни, от самото събуждане не ви върви, всичко пада от ръцете ви, а общуването с близките и колегите ви никак не е на висота. Можете ли да поправите ситуацията и да обърнете неудачния ден в добър? Според психолозите това е напълно възможно и всичко е във вашите ръце. Как да го направите?

Не зацикляйте на негативните мисли

Позитивната нагласа определено ще помогне. Опитайте се във всяка неприятна ситуация да откриете положителното или поне не зацикляйте на нея. Психолозите твърдят, че концентрирането върху негативните емоции може да доведе по чувство на потиснатост, лошо настроение и дори депресия.

Не очаквайте невъзможното

Не всичко в живота се случва така, както ни се иска. Затова избягвайте завишените изисквания към себе си и към околните. Особено, когато обстоятелствата не зависят от вас. Иначе ще бъдете силно разочаровани. Когато престанете да очаквате от живота невъзможното, то може би ще се случи.

Търсете корените на проблема

Оказвайки се в една или друга ситуация, винаги си задайте въпроса как попаднахте в нея. Възможно е да сте допуснали грешка, да са повлияли обстоятелствата или други хора. Анализирайте случилото се, това винаги е полезно. Поне шансовете да не се повтори са по-големи.

Радвайте се на малкото

Свикнете да извличате позитивни емоции от малките радости. Ако не ви върви, вижте колко весело грее слънцето, усмихнете му се. Ако се замислите, във всеки ден можете да откриете приятни дреболии. Не ги пропускайте и настроението ви ще се покачи с няколко степени.

Правете добро

Дори денят ви да е неудачен, правете добро. Така ще повишите самооценката си и по-лесно ще се справите с негативните емоции. Когато помагат на другите, хората се чувстват по-щастливи.

Не дръжте всичко в себе си

Разкажете за преживяванията си на някого. Когато споделяте несполуките си, винаги ще срещнете поддръжка и съпричастност. Усетите ли, че не сте сами, по-лесно ще се справите с проблемите.

Поставяйте се на мястото на другите

Ако причината за лошото ви настроение е постъпка на други хора, поставете се на мястото им. Може би ще осъзнаете, че те не ви мислят злото, а обстоятелствата са ги принудили да действат по този начин. Това неминуемо ще намали възмущението ви и ще повдигне настроението ви.

Възприемайте проблемите като бариера, а не като задънена улица

Най-важното е да приемате проблемите като изпитание, с което можете да се справите. Не всичко, но много от пречките в живота са преодолими. Помнете това и си повтаряйте, че утрешният ден ще е по-добър от днешния и вие ще съумеете да се справите с проблема.

Сподели във Facebook