България винаги е имала именити оперни певци, познати и признати по целия свят. Но през последните години самият ни Национален оперен театър завоюва сериозен международен авторитет, като осъществи поредица от успешни постановки и турнета на някои от най-известните чужди сцени и привлече у нас многобройна публика от целия свят.

Значителна част от успеха се дължи на поставянето на изключително трудните в музикално, вокално, драматургично и режисьорско отношение опери на Рихард Вагнер.

Не е случаен постулатът, че само зрели състави с отлична многостранна подготовка могат да посегнат към творчеството на германския композитор. А предизвикателството пред директора на операта и дългогодишен режисьор Пламен Карталов беше още по-голямо заради решението му да осъществи целия цикъл „Пръстенът на нибелунга“ с изцяло български певци и оркестър. И това не остана незабелязано в културните среди по света. В София се стекоха почитатели на Вагнер от целия свят, а отзивите бяха повече от отлични, дори и от зрители, редовно присъстващи на Вагнеровия фестивал в Байройт. Огромен беше и успехът на сцената на Московския „Болшой театър“, където публиката също е изключително взискателна.

Затова напълно логично в София вече се оформи все още неформално, но искрено Вагнерово общество, което имаше своя среща на 6 март на сцената на Софийската опера и балет.

Присъстваха повече хора от предварителните очаквания, представители на различни възрастови групи и професии, които бяха зарадвани от малък концерт с произведения от опери на Рихард Вагнер, изпълнени от Цветана Бандаловска, Радостина Николаева, Мартин Илиев и Петър Бучков под акомпанимента на пиано - Йоланта Смолянова. Обичаните ни оперни певци разказаха за своя път във Вагнеровото творчество и категорично подчертаха, че са израснали много в творческо и артистично отношение, работейки с Рихард Тримборн, Пламен Карталов, Ерих Вехтер и другите членове на екипа, осъществил за първи път у нас епичния музикален цикъл.

През юли тази година Националната опера отново ще представи пред публика от целия свят Вагнеров фестивал, който е посветен на 210-годишнината от рождението на композитора. Зрителите ще могат да видят „Рейнско злато“, „Валкюра“, „Зигфрид“ и „Залезът на боговете“ от тетралогията „Пръстенът на нибелунга“, „Тристан и Изолда“, „Парсифал“ и „Летящият холандец“. Билетите са вече в продажба, а операта предлага изгодни пакетни цени за различна комбинация от представления.

 

Сподели във Facebook