Акценти

30 Декември 2019

Животът днес

В края на годината по традиция Bloomberg анализира икономическата ситуация в света от нестандартна позиция. Анализаторите на агенцията пресметнаха с колко са се увеличили капиталите на най-богатите хора в света.

„500-те най-богати хора на планетата (всички от които са милиардери) установиха, че съвкупният им капитал е нараснал с 25% през последната година. Т.е. те са спечелили около 1,2 трилиона долара, което още повече задълбочава неравенството“, пише в информацията на Bloomberg.

„В САЩ най-богатите, които са 0,1% от бизнесмените, контролират най-големия дял от баницата, в сравнение с който и да било период след 1929 г.“ – отбелязват от агенцията. 172 американски милиардери са добавили към банковите си сметки още 500 млрд. долара. Например Facebook Inc. донесе на Марк Зукърбърг 27,3 млрд. долара, а годишният доход на съоснователя на Microsoft Corp. Бил Гейтс е 22,7 млрд. долара.

По данни на Bloomberg Billionaires Index осем от 10-те най-богати хора в света са от САЩ.

Има и милиардери, на които през 2019 г. не им провървя. Генералният директор на Amazon Джеф Безос загуби почти 9 млрд. долара, но според Bloomberg той отново ще завърши годината като най-богатия човек на планетата със състояние от 116 млрд. долара.

Любопитното е, че поръчители на изследването са членовете на Демократическата партия на САЩ – Бърни Сандърс и Елизабет Уорън, които са се насочили към президентския пост. И двамата направиха битката с неравенството едно от ключовите послания на политическите си платформи. Уорън предложи да се въведе данък от 2% върху активите над 50 млн. долара и 3% за тези над 1 млрд. долара.

Сподели във Facebook