За съжаление, от момента на появата си на Земята, човекът започва да оставя след себе си планини от боклук. И колкото повече се развива цивилизацията, толкова повече отпадъци трупа. Но ако се заровим в боклука, може да открием доста интересни факти.

  • Първи в рейтинга на най-популярния отпадък са фасовете - ежегодно в боклука попадат над 4,5 милиарда от тях. На второ място са остатъците от храна. На трето място е хартията. Следват пластмасата и стъклото. Хората обаче не обичат да изхвърлят метал, затова той е само 4% от общото количество боклук.
  • Проблемът с отпадъците не съществува само на Земята, а и в Космоса. На Международната орбитална станция екипажите постоянно се сменят, а след всяка нова мисия се натрупва много боклук. Това накара астронавтите да направят основно почистване през 2002 г. и да съберат почти 2 тона боклук. Част от него беше отправена към Земята, а друга част натоварена на безпилотен кораб, който след това бил изгорен.
  • В страните с развита икономика през 90-те години на миналия век се появи движението на фриганите.
    Това съвсем не са клошари, но съзнателно отказват да пазаруват в магазините. Всичко необходимо си доставят от бунищата и боклукчийските контейнери край магазините. Според тях човечеството изхвърля огромно количество годна за употреба храна. По този начин фриганите си осигуряват и дрехи, и всички необходими за бита вещи.
  • Швеция е страната, която благодарение на отпадъците си осигурява стабилни постъпления в държавната хазна. Почти целият боклук в страната се преработва. Най-голяма част от него се изразя и по този начин се добива енергия. Само 4% от боклука не се използва и се заравя в земята.
  • Населението на САЩ е само 4% от броя на хората, обитаващи нашата планета. Въпреки това страната е световен лидер в „производството на боклук“. Според статистиката всеки американец всяка година изпраща на бунището 5 тона отпадъци. Щатите обаче не са заплашени от екологична катастрофа, защото според социолозите американците биха предпочели да отнесат боклука си за преработка, отколкото да гласуват на избори. А изборната им активност обикновено е 60%.
  • Някои хора изследват боклука и защитават дисертации върху съдържанието му, други печелят огромни суми от него.
    А един китаец на име Ма Лянбин използва отпадъците за творчество. От боклуци той създава много интересни скулптури, които се ползват с огромна популярност по целия свят.
Сподели във Facebook