Просторното жилище е мечта за повечето хора. Много се оплакват, че трудно се събират в тесните квартири, но в същото време апартаментите в една от най-популярните сгради в света са само 8,9 квадратни метра. Всъщност причината е съвсем проста – недостиг на площ, а този проблем е изключително актуален в Япония. Страната заема 25-о място в света по плътност на населението – 1 кв.км. се пада на 336 жители. Затова и Япония удивлява туристите с липсата на тротоари и странната архитектура. Много практични, прости и гъстонаселени здания с малки и скъпи жилища – това е отличителната черта на японските градове.

А архитектите са принудени заради недостига на място да правят чудеса. В проектирането на микроскопични домове те са истински виртуози. Една от тези уникални сгради, предизвикала възхищение и удивление, е Nakagin Capsule Tower. Тя е построена още през 1972 г., но и до момента фигурира в повечето рейтинги на архитектурните дизайнери и рекламните брошури. Това е двойна сграда на 13 етажа, в която са разположени необичайни помещения-капсули, при това те не са само жилища, а и офиси – общо 144. Най-изумителното е, че отделните сегменти при износване могат да бъдат сменени, без да се навреди на съседните.

Градските власти смятат, че сградата вече е износена, защото отдавна е надхвърлила 25-годишния си срок на експлоатация и е силно амортизирана. Обществеността обаче е категорично против нейното събаряне, защото Nakagin Capsule Tower е не само въплъщение на футуристичната мисъл на архитектурните дизайнери и световна забележителност, а и символ на Япония.

Сподели във Facebook