Не само дрехите и парфюмите са заплашени от имитации, ментетата превзеха лекарствата, че и автомобилните гуми

По света съществуват търговски марки, които са създадени преди столетия и отдавна са се превърнали в синоним на високо качество и дори на съвършенство. Затова на пръв поглед някой чужденец може да се стресне, когато види, че в бедна България всеки втори по улиците носи дрехи, обувки и слънчеви очила от реномирани световни марки. Но не се иска много мислене, за да стигнеш до извода, че огромната част от тези стоки са фалшиви.

През последните години напливът на имитации или както ги наричат някои, „реплики“ на реномирани световни марки е огромен и те завладяват все по-широки територии. Все по-често това вече не са просто луксозни стоки, а и лекарства, детски играчки, дори автомобилни гуми. А заради онлайн търговията те стават още по-достъпни, се казва в доклад на мрежата на европейските потребителски центрове.

Според данните от доклада

двата най-силно развити потребителски пазара в света – американският и европейският, се различават

донякъде по преобладаващите фалшиви стоки, които са конфискувани от митническите власти. И на двата най-много имитации са засечени при часовниците и парфюмите – на американския пазар те съставляват 30% от всички конфискувани и унищожени стоки, а на европейския – 20%.

Но докато в САЩ почти няма заловени фалшиви слънчеви очила, които могат да са много опасни за здравето, в ЕС те са близо 15% от всички конфискувани стоки.

В ЕС почти няма заловена и унищожена потребителска техника, която да е имитация на известна марка, докато в САЩ тя съставлява 8% от всички заловени стоки.

Иначе облеклата, обувките и кожените чанти и портфейли и на двата пазара представляват общо половината

от конфискуваните фалшиви стоки. Делът на чантите е особено голям и това има своето обяснения – производители предлагат чанти, чиято цена е от порядъка на 5000-6000 долара и нагоре. Тоест изкушението за една жена да носи такъв моден аксесоар, купен за 200 долара, е доста голямо.

Тук обаче трябва да се прави разлика дали един потребител си поръчва по интернет, или направо купува от сергията такова изделие с ясното съзнание, че е фалшиво, или се е подвел да се снабди с него, подмамен от достъпната му цена. Това най-често зависи от общото състояние на конкретния пазар и от факта дали потребителите в тази държава имат високи претенции.

Една графика от доклада показва, че

най-много оплаквания от покупката на фалшиви стоки има в страните с добре развит пазар

и относително по-високи покупателни възможности като Швеция, Белгия, Германия, Франция, Дания и Холандия. В Швеция и Белгия например има по около 160 оплаквания годишно от потребители, които са платили през интернет за някаква стока и при получаването ѝ са установили, че е фалшива.

България е в самото дъно на тази класация, тук са подадени едва няколко такива оплаквания през цялата година. Което не означава, че българските потребители, които са се опарили от такива случаи, са малко. По-скоро търпимостта към фалшифицирането на стоки е много голяма, като дори е възможно хората да поръчват такива стоки с ясното съзнание, че са имитации, но че те не могат да си позволят финансово оригинала.   

Мрежата на Европейските потребителски центрове (ECC-Net) изготви доклад

„Въздействието на фалшивите продукти върху правата на онлайн потребителите в Европа“. Традиционно фалшификатите са насочени към сектора с по-луксозни продукти, но в последно време превземат и други области като лекарства, козметика, детски играчки, обувки или автомобилни части. Те стават и все по-лесно достъпни благодарение на онлайн търговията.

ECC-Net съветва да не се купуват фалшиви стоки! Те могат да са вредни за здравето и безопасността и крият финансови рискове за потребителите. Освен това може да има и санкция.

Европейските потребителски центрове получават всекидневно жалби от клиенти, които съзнателно или не, купуват фалшиви стоки.

Какви са рисковете в тези случаи:

  • Качеството на фалшивите стоки не е гарантирано. Те могат да крият рискове за здравето. Играчки, лекарства или козметика могат да съдържат вредни съставки.
  • Митническите служби могат да се намесят и да унищожат поръчката с фалшива стока. Така всъщност няма да получите нещо, за което сте си платили.
  • Към кого да се обърнете, ако вашите фалшиви стоки се развалят? Търговците, които продават фалшиви стоки, не са склонни да спазват правото на двугодишна гаранция в ЕС.

10 ECC-Net съвета за това как да избегнете купуването на ментета в интернет

  • Проверете идентичността на продавача
  • Потърсете мненията на други потребители
  • Проверете дали на сайта има знаци за доверие
  • Преценете визията на сайта като цяло
  • Проверете правата на потребителите, обявени на сайта
  • Проверете изображенията на продуктите
  • Вижте цените на стоките
  • Проверете официалния сайт на марката за оторизирани продавачи или такива, включени в черен списък
  • Плащайте по сигурен начин
  • Обърнете внимание на рециклираните продукти

Какво да правите, ако сте купили имитации?

  • Свържете се с продавача в писмена форма. Обяснете, че вашата поръчка е конфискувана на митницата, че не искате нова стока от същия вид, а претендирате за възстановяване на сумата.
  • Ако сте платили с кредитна карта, свържете се с вашата банка и поискайте процедура за оспорване на плащането и връщане на сумата.
  • Ако притежателят на правата предяви претенции към вас, отговорете му писмено, че вие сте си поръчали стоката за персонална употреба и оспорвате жалбата.
Сподели във Facebook