Автомобили с дизелови и бензинови двигатели няма да се продават във Франция от 2040 година. Това съобщи министърът на екологията на страната Никола Юло.

„Ние обявяваме прекратяването на продажбата на автомобили, работещи на бензин и дизел, през 2040 г. Това ще бъде истинска революция, която ще позволи да опазим околната среда от транспортните средства, отделящи в околната среда голямо количество вредни вещества“, подчерта Юло. Той обаче не уточни забраната валидна ли е за коли с хибридни двигатели.

Министърът на екологията със съжаление констатира, че не са много компаниите, които произвеждат т.нар. „зелени“ автомобили, работещи с електрически двигатели.

„Днес във Франция се използват само 85 хиляди „зелени“ транспортни средства, което е 4,2% от общия обем на автомобилите в страната“, каза Юло. Той призна, че инициативата, която трябва да стартира през 2040 г., ще се превърне в проблем за френските автопроизводители Renault и Peugeot Citroen, частично принадлежащи на държавата.

Според данни на агенцията за мониторинг на състоянието на въздуха в Париж и околностите му през миналата година са били отчетени най-високите показатели за замърсяване на атмосферата през последните пет години.

През април властите в Лондон, който също се задъхва от вредните газове на колите, обявиха, че през 2109 г. таксата за влизане в центъра на града с бензинов или дизелов автомобил, ще скочи двойно.

 

Сподели във Facebook