Преместването на часовника с един час напред води до обостряне на здравословните проблеми. Това е извод, до който категорично са достигнали изследователите на взаимовръзката смяна на часа - човешко здраве.

Гласувайте:

Да се отмени ли

лятното часово време?

Проучвания на шведски учеви категорично посочват, че в ден понеделник, непосредствено след преминаване към лятно часово време с 60% се увеличават хората, търсещи спешна помощ заради кардиологични проблеми. Това са аритмии, колебания на кръвното налягане, гръдна болка. Проверка по спешните центрове в България показва, че ръстът на подобни случаи у нас е 50%.

През февруари 2018г Европейската комесия реши да попита гражданите на ЕС - да преминаваме ли всяка пролет към лятно часово време, или не. 

Някои страни в Европа въвеждат лятното време още през Първата и Втората световна война, други - по време на петролната криза през 1970-те години. В Германия лятното часово време в настоящия му вид е въведено през 1980 година с цел да се пести енергия

В България лятното часово време се въвежда за първи път през 1979 година 

От 1996 година насам всички страни в ЕС местят стрелките на часовника: в последната неделя на март с един час напред и с един час назад в последната неделя на октомври.

Ползата от тази смяна обаче е много оспорвана. Според данни на Федералната служба за околната среда на Германия, благодарение на лятното часово време германците наистина ползват по-малко електричество за осветление през летните месеци. Позитивите са, че през пролетта и есента им се налага да отопляват жилищата си по-дълго време. Отделно от това има и

чисто медицински аргументи срещу смяната на времето:

експерти твърдят, че местенето на стрелките създава проблеми на много хора, тъй като предзвиква между другото смущения в съня и липса на апетит. Една от най-големите застрахователни компании на Германия - DAK изнася данни, които сочат, че в първите три дни след преминаването към лятно време в германските болници попадат средно по 40 души на ден с подозрение за инфаркт. 

Според учените обяснението е в нарушаването на биологичния ритъм, което е стрес за организма. Допълнително натоварване представлява и пренастройката на обичайните ангажименти към промяната на времето. 

По данни на Световната здравна организация, 45 процента от европейците страдат от безсъние, като сред най-честите причини се посочва именно смяната на времето.

Още през февруари 2018 г. Европейският парламент призова ЕК да преразгледа разпоредбата за лятното часово време. Ако прецени, че

недостатъците от смяната на времето са повече от предимствата,

Комисията би могла да предложи промени.

За целта всеки гражданин на ЕС може да се включи в Онлайн-допитване, в което да даде пространно своето мнение по темата.

Въпросникът е изготвен на всички езици на общността, а допитването  ще продължи до 16 август 2018г.

 

Включете се в допитването - да се отмени ли смяната на часовото време?

Сподели във Facebook