Галина Кабаджова

Състоянието на естествен транс, познато като хипноза, се прилага от незапомнени времена. То е мостът между съзнанието и подсъзнанието и като усещане наподобява минутите преди да заспим. Дори и в деня, в който четете вестник „Животът днес“, хиляди хора по света „влизат“ и „излизат“ от дебрите ѝ, за да са по-щастливи. Мнозинството от хората, които ходят на хипнотерапия, желаят да преодолеят психологични или емоционални проблеми. Според професионалиста Галина Кабаджова, за да е „успешна“, трябва да вярвате, че ще ви помогне, и да имате доверие на хипнотерапевта си.

Макар в хипноза терапевтите да използват внушения, е невъзможно чрез нея да се навреди на хипнотизираните, защото подсъзнанието разпознава негативните моменти и защитите на психиката се включват на пълна мощност. Огромна част от клиентите на хипнотерапевтите са уверени, че могат да решат негативите от живота си чрез така наречените регресия или прогресия.

При регресия има връщане назад във времето, а при прогресия - пренасяне в бъдещето.

Регресията ни връща в миналото, независимо дали става дума за вчера, преди 5 дни или в друг живот, ако се допусне, че такъв съществува. „Изживяванията и „видяното“, ако се приемат дори и като фантазия, нито потвърждават, нито изключват съществуването на предишен живот“, уточнява Кабаджова. Според доказани психолози от САЩ регресията по-скоро доказва съществуването на предишен живот, макар в транс да е вероятно хипнотизираният да „вижда“ неща на символно, а не на фактологично ниво. „В моята практика е доказано многократно обаче, че това, което човек вижда и усеща по време на хипноза, има изключителна връзка с актуалната ситуация, която преживява, и начина, по който се реагира“, споделя хипнотерапевтът. 

При регресия се наблюдават опити за връщане не само в детството, но дори до вътреутробния период.

„Дори аз съм правила такива само ако предварително хипнотизираният е имал такова желание“, признава специалистът. Когато човек се върне чрез хипноза в живота си, докато е бил в утробата на майка си, той възприема света чрез усещания. Известно е, че плодът няма спомен за никакви факти, защото съзнанието се включва далеч след раждането. „Имах клиентка, която изпита много болка, гняв и плака много, докато беше под хипноза. Изпита болки във врата. Докато човек е в дълбока хипноза, той не желае да се движи, да говори, но при нея се показа дискомфорт и напрежение във врата“, обясни Галина Кабаджова. Известно време след хипнозата жената научава, че когато е била бременна с нея, майка ѝ е правила опити да се самоубие и дори слагала въже около врата си. „И аз, и мои колеги, и науката все още не можем да докажем с категорични факти такъв тип усещания, макар често да имат връзка с действителността“, уточни хипнотерапевтът.

Кабаджова имала посетител мъж, който се видял по време на война.

Бил ранен и останал без един крак. „Когато се върна от хипноза, буквално не можеше да стъпва на този крак. Тогава направихме повторна хипноза с внушението, че това, което преживява, няма как да засегне физическото му тяло, и нещата се оправиха“, разказа тя.

Хипнотерапевтът имал случай на 33-годишна жена, която се опитала да се разведе със съпруга си няколко пъти, но нещо не ѝ давало да го направи. На всичкото отгоре имала връзка с други двама мъже, без да може да си обясни защо е с тях, а пък се чувствала много свързана и с двамата. По време на регресия тя видяла как се самоубива пред мъж, когото много обича. В хипнозата тя видяла всичко, но не от собствена гледна точка, за да не страда отново физически, а отстрани. Разказала, че било в Египет, че изглеждала не както сега, видяла мъжа, който обаче останал безразличен към действията ѝ. Скоро след това хипнотизираната си дала логично обяснение на проблемите. 

Що се отнася до прогресията, за някои специалисти по света чрез нея може да се стигне и до момента на смъртта.

Повечето хора, които искат да се подложат на хипноза, използват прогресията, за да се справят със зависимости. Според Кабаджова обаче „на прогресията не бива да се гледа като на ясновидство, чрез което можеш да видиш числата от тотото“. Наскоро я посетила жена, която се оплакала, че е изключително хаотична и че това много ѝ пречи. Искала да се види „в бъдещето“ по-организирана. По време на сеанса тя видяла органайзер, в който всички нейни задачи имали краен срок. С ясна дата и време. Когато излязла от транс, тя записала всичко и си тръгнала с нагласата, че тези неща ще се случат. „Тук няма елемент на мистика или ясновидство. Възможно е органайзерът да е символ, а не нещо, което непременно ще види в бъдещето. Тефтерът е знак, че тя иска да се справи с проблема си.

В подсъзнанието важи правилото, че „всичко, в което вярваме, е възможно и ако ние вярваме в миналите прераждания, тях ги има. Ако сме скептици, няма как да стане“, отбелязва Кабаджова.

И още един случай. В кабинета ѝ дошло 16-годишно момиче, което, без да бъде насочвано в прогресия, се видяло като хирург. Видяло как извършва операция, операционната маса, точната дата, час - стрелките на часовника 9:10 ч. След преживяването момичето се чувствало добре, защото било убедено, че има път пред себе си. Хипнотерапевтът увери, че не я интересува дали това фактологично ще бъде вярно, а клиентът да е с положителна емоция и нагласа към бъдещето. 

КАРЕ: 

Хипнотизираните знаят имената от „предишния си живот“, които звучат странно, непознато и са трудни за запомняне, защото вероятно става дума за минали епохи. Някои се виждат като представители на другия пол. Проблемите, които са имали тогава, се повтарят в настоящето, макар от фактологична гледна точка да нямат общо. Хората, които се връщат от регресия, не искат да им се доказва какво са видели и какво не, защото си спомнят и дори са убедени в него. Това, което за психолозите е важно, е, че всичко това може да помогне на човек да преосмисли и да подобри живота си.

 

КАРЕ:

Общото при всички прогресии е, че хората под хипноза говорят за по-абстрактно бъдеще, по-малко предмети, материалност и логика, разказва Галина Кабаджова. Според хората, подложили се на хипноза, след 30-ина години техниката остава назад, „вижда“ се повече съзнание, мисъл, усещания, повече енергия между нас самите. Това, че чрез хипноза може да се види най-малко на символно ниво какво ще се случи в бъдещето, не означава, че човек не може да го промени. „Човек вижда, усеща дали му харесва или не и има силата и контрола да го промени“, уверена е терапевтката. 

КАРЕ: Без особено големи усилия под хипноза се учи много лесно език дори и от хора, на които не им се удава. Тя е доказана при проблем с всякакви зависимости, защото са вредни навици, чиито корени са в подсъзнанието. Самите хипнотерапевти също могат да се подлагат на транс. Самохипнотизирането наричат „сугестиране“. 

Сподели във Facebook