Акценти

12 Декември 2016

2278

Животът днес

Акад. проф. Григор Велев

Миналата седмица в Българския културно-информационен център в Скопие се състоя премиера на първите два тома от „История на българите от Македония“. Залата се оказа тясна да побере всички желаещи да видят и да чуят на живо лекцията на акад. проф. Григор Велев, много  популярен учен между македонските граждани с българско самосъзнание. Интересът бе наистина оправдан – за първи път през последните 70 години на територията на Р Македония български автор представя панорамното си историческо изследване. Този факт е повече от радостен, защото говори за позитивна промяна както от страна на нашата дипломация, така и от страна на местната власт.
Това се усети още на границата, където колата ни бе задържана само за половин час, докато редовите граничари се посъветват с висшестоящите си началници как да постъпят с появата на акад. Велев - отдавна известен на службите като непримирим деятел срещу сърбизацията на българите, както и срещу доктрините на македонизма и неомакедонизма.
С кратко слово представянето откри Светлана Славова, новият директор на Българския културно-информационен център. След нея акад. Румен Леонидов представи идеята за издаването на десеттомната история на българите от Македония, като подчерта, че този колосален научен труд е плод на десетгодишни проучвания, за да дойде до нас отлично систематизиран и много нагледно представен.

В едночасовата си лекция акад. Григор Велев се спря подробно на най-важните моменти от съдържанието на многотомното издание. За улеснение на присъстващите лекторът бе предварително подготвил мултимедия по темата и на екрана добре се видяха различни карти на България и мястото в тях на областта Македония. Особено жив интерес предизвикаха териториите на бъдещата ни държава според решенията на Цариградската посланическа конференция и според Санстефанското мирно споразумение. Проф. Велев разгледа обстойно и същността на първите два тома, които вече излязоха от печат. 

Участниците в срещата бяха силно впечатлени от изложените за първи път пред тях резултати от изследванията на международна научна колегия, работила в Италия, която е анализирала  генетичните кодове на различните етноси. Според тези доказано научни резултати кодът на българите съвпада напълно с генетичния код на основното население на Македония, без албанците, разбира се.

На представянето присъства и г-н Иван Петков, посланикът на Р България в Р Македония, аташето по културата Александра Велева, легендата Панде Ефтимов, неформалният лидер на българите в страната, много жители на Скопие с българско самосъзнание и впечатляващо присъствие на съвсем млади хора. 

 

Сподели във Facebook