Как да оцелеем в задушния офис, когато навън е лято

Летният сезон няма намерение да се предава, а в офисите е все така горещо и задушно. Работещите в тях се чувстват като заточеници, но има начини да облекчат незавидното си положение.

Какво да облечете

За съжаление, независимо от високите градуси, дрескодът никой не е отменял. Дамите да не забравят за дължината на полите и роклите, която не бива да излиза от добрия тон. Дълбоките деколтета и прозрачните дрехи също не стават. А мъжете не трябва да си позволяват шорти и къси панталони, да не говорим за джапанки, когато са в офиса. Памучните материи и късите ръкави идеално подхождат, но не и тениски, особено, ако са с надписи. Ориентирайте се към естествените материи, които дишат, ленът винаги е актуален, а и хигиеничен.

Как да се разхладите

Ако работите в неголям, но гъстонаселен офис, отваряйте често прозореца и включвайте климатик или вентилатор. Към последния не бива да се отнасяте пренебрежително, защото, създавайки поток от въздух, той може да се справи със задуха. Що се отнася до климатика, при него трябва да се спазват някои правила, за да избегнете летните простуди. Старайте се да избирате такъв режим, че въздушният поток да не е много силен. Не поставяйте климатика на прекалено ниска температура. Разликата между температурата в помещението и навън не бива да превишава 10 градуса. Иначе рискувате да се разболеете сериозно.

Какво да обядвате

Специалистите препоръчват лек обяд, състоящ се предимно от зеленчуци. Най-добре ще ви се отрази зелето (то ще снабди организма ви с полезните за храносмилателния тракт фибри), морковите, съдържащи бета-каротин (който защитава от вредното слънчево излъчване, а и съхранява зрението при работа с компютър), доматите, те са богати на антиоксидант, наречен ликопен. От него особено много се нуждаят жителите на големите градове, защото ликопенът спасява от вредното влияние на неблагоприятната екология, а през лятото концентрацията на опасните за здравето вещества във въздуха е особено висока.

Лятото обаче не е повод да се откажете от месото, защото животинските белтъчини са необходими на организма, независимо от сезона. Просто употребявайте месо вечер, когато горещините са по-поносими. Избягвайте тежките блюда, хапвайте говеждо, пилешко или риба.

И естествено, не забравяйте за водата. Когато температурата на въздуха се покачи на 25 градуса, препоръчва се на всеки половин час да се изпива по чаша вода. От кафето и силния чай най-добре се откажете в горещините. Съдържащия се в тях кофеин заставя сърцето ви да бие по-често, а в жегите то и без това изпитва сериозно натоварване.

Как да избегнете неприятната миризма

Ако е възможно, откажете се от обяда на работното място или избирайте храни, които могат да се консумират студени. Миризмата от загряващата се в микровълновата фурна храна, ще изтормози колегите ви.

Използвайте дезодоранти и антиперспиранти, пудра и талк. Не се опитвайте да замаскирате миризмата на пот с парфюм. Положените още повече ще се усложни.

Сподели във Facebook