Акценти

15 Септември 2019

Животът днес

Мисълта, че утре сте на работа, ви потиска, настроението ви е под нулата, независимо, че сте отпочинали. Това състояние в началото на есента е типично за много хора. Причината е, че представата за задаващите се трудови делници увеличава в организма изработването на кортизол – хормона на стреса.

Предлагаме ви съветите на психолозите как правилно да влезете в работен ритъм след отпуската.

1. Подредете ангажиментите си

Когато имате списък с конкретните стъпки, които трябва да предприемете, вие ще започнете да ги изпълнявате като автомат, без да се отвличате с мисли за свършилата отпуска или че никак не ви се работи.

2. Медитирайте

Опитайте поне 5 минути на ден да затворите очи и да се пренесете там, където сте били или искате да бъдете. Местата, в които се чувствате добре, ще прогонят стреса.

3. Пийте повече вода

Според психолозите водата намалява нивото на кортизол в кръвта, а чаят и кафето го увеличават.

4. Осигурете си качествен сън

Ако отпуската ви е свършила наскоро, лягайте си по-рано. Организмът ви трябва да привикне към промяната в дейностите постепенно. Спете не по-малко от 7-8 часа.

5. Използвайте слънцето

В слънчевите дни прекарвайте колкото може повече време навън. На слънце мозъкът ви изработва повече ендорфини – хормоните на щастието.

6. Не забравяйте за физическата активност

Започнете с утринната гимнастика. Откажете се от асансьорите и градския транспорт на кратки разстояния. Движението ще ви държи в тонус и ще прогони стреса.

7. Разнообразявайте дните си

Разговаряйте с колегите на различни теми, поглезете се с някое любимо лакомство. Срещайте се с приятели, гледайте интересни филми. Най-важното е да не превърнете дните си в рутина, за да не ви налегне апатия.

Сподели във Facebook