Ако не се чекирате, няма как да излетите, независимо с коя самолетна компания пътувате и колко струва билетът ви. Затова ви предлагаме да се запознаете с видовете чекиране и техните особености.

Онлайн чекиране

Безплатен, бърз, удобен вариант за регистрация. С него пропускате дългото чакане на опашки за чекиране на летището.

Резервирате билета си, получавате на имейл потвърждение за купуването му, номер на полета и останалите подробности и известно време преди полета получавате друг имейл, с който ви подсещат да се чекирате онлайн.

Онлайн чекиране, когато летите с нискотарифна компания, e задължително и безплатно.

Какво трябва да знаете, когато пътувате в чужбина

За да избегнете търсенето на принтер в непознат град и разбира се, ако престоят ви е кратък, чекирайте се онлайн и принтирайте и бордната си карта за връщане още преди да сте тръгнали.

Онлайн чекиране, когато летите с редовна авиокомпания

В този случай не е задължително да се чекирате онлайн, но ако го направите, можете да си изберете предварително място в самолета. Освен това си спестявате опашките на летището.

За целта влизате в резервацията си и избирате опция онлайн чекин. Попълвате полетата – номер на полет, трите имена на латиница, както са изписани в личната ви карта и чуждестранния паспорт. Избирате с кой от двата документа ще пътувате (ако полетът е в рамките на ЕС) и показвате него на летището. Въвеждате в полетата и дата на раждане и видове и брой багаж. Ако летите до място, за което е необходима виза, възможно е да се появи и поле, което изисква информация за нея.

Чекиране на летището

Трябва да сте на летището минимум 2 часа преди полета си. Намирате мястото за чекиране на вашия полет. Изчаквате реда си и представяте номер на резервация, документ за самоличност, билет – хартиен или електронен.

Служителите претеглят багажа ви, регистрират го – ако отговаря на всички условия – и ви издават бордна карта.

И за онлайн, и за чекин на летището са задължителни проверките за сигурност и след това да отидете на гейта, от който ще излети самолетът ви.

Саморегистрация на летището

Автоматите за самостоятелен чекин вече се срещат на все повече летища по света. Следвате инструкциите, натискате копчетата и сте готови.

Имайте предвид, че някои автомати позволяват регистрация, ако сте само с ръчен багаж.

Чекиране през мобилно устройство

Някои авиокомпании имат безплатни мобилни приложения, с които е възможно чекирането през мобилно устройство. Припомнете си какво е мобилна бордна карта, как се използва и какви са особеностите й.

Сподели във Facebook