Гръмотевичните бури и мълниите са особено опасни, когато ни застигнат на открито - дали в градска среда или в планината, могат да се окажат животозастрашаващи. Не изпадайте в паника, а мобилизирайте цялата си воля, за да действате овладяно, правилно и да предпазите себе си и хората, с които сте.  

Вижте какво трябва и какво не трябва да правите в такава ситуация:

1. Твърди се, че гъстата гора с високи дървета е сравнително безопасна, но ако се намирате в такава местност, не разчитайте, че заставайки под някое дърво с гъсти клони, сте напълно защитени. Изберете мястото така, че да има достатъчно разстояние между няколко дървета, най-добре е това да бъде малка полянка.

2. Избягвайте високите места и ако установите, че вие сте най-високото нещо, се снишете максимално.

3. Не стойте близо до самотно растящи високи и полусухи дървета. 

4. Не се катерете по скали и каменни късове.

5. Ако сте на колело, слезте от него. 

6. Отдалечете се от електропроводите за високо напрежение.

7. Стойте настрани от метални конструкции, огради, парапети и други метални заграждения.

8. Усетите ли, че кожата ви изтръпва, или че косата ви се изправя, то това може да е сигурен знак, че мълнията наближава.

9. Не се оглеждайте и не хуквайте да тичате, така само ще загубите ценно време.

10. Застанете с колене и длани, поставени на земята - поза куче. Светкавицата минава по най-краткия път към земята, така че ако ви удари в този момент, вероятността да спре сърдечната дейност или дишането се намалява. След това бавно легнете плътно на земята.

ВАЖНО: В никакъв случай не стъпвайте или сядайте върху мокра повърхност. Тя привлича гръмотевиците. Позата, която е добре да заемете, е с наведена надолу глава, прибрани към гърдите колене и повдигнати във въздуха стъпала.
Не забравяйте, че подпрените на земята лакти се явяват проводник.

11. Ако носите метални предмети – ключове, ключодържатели, шноли, колани с метални токи, ножчета, монети - изхвърлете ги далече от себе си. Добре е да са на повече от 20-30 метра от вас. Различните инструменти обаче като брадвичка, мотика и т.н., които са с дървени и сухи дръжки, са практически изолирани, макар че могат да заискрят по ръбовете си.

12. Препоръчително е между тялото си и повърхността на земята да поставите изолация: за целта подходяща роля би изиграл някакъв сух материал като дреха например – сложете го на земята и застанете върху него. Това, че обувките ви са сухи и с гумена подметка, не е гаранция. В случай, че разполагате с дълго и дебело въже, използвайте го, като го навиете в кръг и седнете върху него. Възможно е да се окаже, че не разполагате със суха изолация – тогава легнете плътно на земята.

13. Сред природата подходящи места за подслоняване са пещерите. Застанете най-малко на 3 метра навътре от входа и се старайте да има поне метър свободно пространство от двете ви страни. Не се подслонявайте близо или под надвиснали скални маси.

14. Ако се намирате до или в река, езеро или басейн, незабавно излезте от водата и се отдалечете. В случай, че сте с лодка или сърф в морето, бързо тръгнете към брега.

ПОМНЕТЕ:

Aко гръмотевицата закъснее с 3 секунди, мълнията е паднала на приблизително 1 километър разстояние.

Едновременно проблясване и гръм означават, че мълнията е паднала съвсем наблизо.

У дома

Ако сте вкъщи или на работното място, трябва да изключите от мрежата телевизора, кабела от външната антена, компютъра, видеокасетофона и останалите електрически уреди. Затворете вратите и прозорците. Стойте далеч от чешми, балконски врати, прозорци.

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook