Картофът е твърд, но 80% от него са вода. Съдържа много витамини и полезни минерали, а е и вкусен, затова присъства в менюто на хората по целия свят.

Въпреки това някои факти за картофите не са особено популярни. Убедете се сами:

Много опасни

Не всички хора знаят, че в картофите може да се натрупа токсинът соланин. Опасни са недозрелите картофи и тези, които имат зелени петна.

Растат и по дърветата

В Южна Америка има сорт, който расте на дървета, високи до 15 метра. Хората обаче избягват тези картофи, защото са много горчиви и съдържат соланин.

Различни цветове

С кафявите, жълти и червени картофи сме свикнали, но съществуват още и лилави.

Може да се отглеждат и в Космоса

Оказва се, че картофи могат да се отглеждат не само на Земята, но и в Космоса. Доказа го експеримент, проведен през 1995 г. на космическия кораб „Колумбия“. Така картофът стана първия зеленчук, изпитал състоянието на безтегловност.

Килограм за 500 евро

Картофите редовно присъстват на трапезата ни и една от причините е, че са евтини. Има държави обаче, където цените им са баснословни. Така сортът La Bonnotte, който се отглежда във Франция без използването на техника, струва 500 евро килограмът.

Картофена диета

Американецът Крис Войт през 2010 г. провел експеримент, за да докаже, че човек може да се храни само с картофи. И успял. В продължение на два месеца той употребявал само варени картофи – по 20 на ден. Учените също се съгласили, че картофите съдържат всички хранителни вещества, необходими на хората, на трябва да добавят в менюто си и мляко, за да си осигурят витамините А и D.

Рекордите

Най-големият картоф с тегло 11 килограма е отгледал ливански фермер. А жителката на Германия Линда Томсън успяла за десет минути на обели над 10 килограма картофи. Друг рекорд поставил италианецът Бертолети. За 10 минути той изял 6 килограма картофи.

Паметници на картофите

Картофи се отглеждат най-малко в 125 страни, а в някои от тях са издигнали паметник на този зеленчук. Такъв може да се види в Беларус, в Полша, а в Белгия може да посетите музей, в който ще ви разкажат историята на картофите.

Обиден готвач случайно създава чипса

Картофеният чипс можеше и да не съществува, ако не е било недоволството на един клиент на американски ресторант. Той не харесал пържените картофи, защото били нарязани много дебело. Обиденият готвач изпържил нова порция, но нарязал картофите изключително тънко. Този вариант се харесал не само на клиента, а и станал популярен по целия свят.

Картофите в изобразителното изкуство

Картофите не само ги ядат, а и ги рисуват. Самият Ван Гог има много платна, на които присъства този зеленчук, но най-известната му творба е шедьовърът „Селяни, ядящи картофи“.

Сподели във Facebook