За много от нас кафето е повече от просто напитка. По-скоро е ритуал и нещо, без което не можем. Затова решихме да ви покажем какво се случва с тялото ни, след като изпием чаша кафе.

Първите 10 минути:

Кофеинът навлиза в кръвоносната ни система. Сърдечният пулс и кръвното налягане започват да се повишават.

20 минути:

Започваш да се чувстваш много по-фокусиран. По-лесно става взимането на решения и овладяването на проблеми. В допълнение, кофеинът помага да се чувстваш по-малко уморен, защото повлиява на мозъчните рецептори, съдържащи анденозин.

30 минути:

Тялото ти започва да произвежда повече адреналин, а това може да доведе до изострено зрение, тъй като зениците леко се разширяват.

40 минути:

Нивото на серотонин започва да се повишава, а това подобрява функцията на невроните в двигателната система, което подобрява силата в мускулите.

4 часа:

Кафето повишава честотата, с която клетките в тялото отделят енергия. По време на този процес тялото ти започва да гори повече мазнини, дори когато е в статично положение. Също така кофеинът кара тялото да отделя повече стомашни киселини.

6 часа:

Кафето има слабителен ефект. Освен вода, тялото губи много важни витамини и минерали, които могат да доведат до леки нарушения в  калциевия метаболизъм

Сподели във Facebook