Акценти

21 Декември 2019

Животът днес

Експерти от университета в Брайтън, Великобритания съставиха рейтинг на най-коварните алкохолни напитки. На първо място са десертните вина шери и портвайн, които много бързо попадат в кръвта. Почти веднага (след 30 секунди) се усеща действието на спирта и след употребата на шампанизираните вина.

Специалистите съветват хората да не разреждат концентрирания алкохол с вода, за да намалят градуса, защото последиците са още по-неприятни.

Важно е, твърдят експертите, и какво е мезето. Не се препоръчва водка или други силни напитки да се съчетават с мариновани краставички или други продукти, приготвени по този начин. Опасността идва от оцета. Той може да раздразни лигавицата на стомашно-чревния тракт. Като се добави и алкохол, рискът от възпаления чувствително нараства. Киселото зеле, според медиците, е по-добра и здравословна алтернатива. То съдържа аминокиселината метионин, която предпазва от язва и заздравява лигавицата на стомаха. Кориандърът, магданозът, зелените салати и босилекът абсорбират алкохола, затова също се препоръчват от специалистите.

Сподели във Facebook