Изследване на специалисти от Калифорнийския университет установи, че мъжете обичат да клюкарстват не по-малко от жените, но коментарите им са доста по-негативни. Освен това учените стигнаха до извода, че навикът да се злослови по нечий адрес е присъщ и на двата пола, независимо от доходите и социалния статус.

„От време на време сплетничат абсолютно всички. Богатите и образованите клюкарстват не по-малко от бедните и необразовани слоеве на населението“, обявиха американските социолози.

В проведеното от тях изследване взели участие 269 жени и 198 мъже. Учените имали възможност да прослушат фрагменти от разговорите им, като записали около 10% от ежедневното им общуване. Наблюдението продължило 5 дни, като за този период били записани над 4000 момента, когато участниците в експеримента клюкарстват.

Анализирайки получените данни, социолозите пресметнали, че за сплетни хората отделят 52 минути на ден. Мъжете клюкарстват не по-малко от жените, но техните коментари са много по-злобни, саркастични и негативни от тези на нежния пол.

Учените обаче са убедени, че да се клюкарства е нормално и дори полезно.

Сподели във Facebook