Мъжете, принудени в живеят с ниски доходи, след като се пенсионират, умират по-рано в сравнение с по-обезпечените възрастни хора, откриха учени от Института за демографски изследвания „Макс Планк“ в Германия. Те отбелязват, че тази закономерност би могла да се отнася за представителите и на двата пола, но най-ясно се проявява по отношение на мъжете с неголеми пенсии.

За да стигнат до този извод, специалистите използвали данни от немския пенсионен фонд, включващи сведения за продължителността на живота и размера на доходите. Разликата в продължителността на живота между бедните и по-богати пенсионери станала особено съществена след 2016 г. Например през 1997 г. пенсионерите с ниски доходи умирали около 3 години по-рано в сравнение с по-осигурените си връстници. През 2005 г. разликата вече е 4 години, а през 2016 г. – над 5 години.

В благополучна Германия през последните две десетилетия продължителността на живота чувствително се е увеличила и това се отнася за всички категории от населението. Но авторите на изследването констатират, че сред хората с ниски доходи тя е нараснала само с 1,8 години, докато при по-заможните – почти с 4 години.

„Бедността е причина за появата на болести, повишаващи риска от ранна смърт. Но средната продължителност на живота може да бъде съкратена не само поради ниските доходи, а и поради продължителната безработица, когато хората са в активна трудова възраст“, обясняват учените.

Сподели във Facebook