Композиторът и музикант Георги Андреев предлага нов вдъхновяващ проект - „Гласове и струни“, със световноизвестния хор „Мистерията на българските гласове“ и нашумелия струнен Quarto квартет. Той ще има премиерно единствено изпълнение в София в рамките на 54-тото издание на Международния фестивал „Софийски музикални седмици“ в Зала „България“ на 26 юни от 19:00 ч.

Идеята за проекта е на продуцента и мениджъра на хора - Бояна Бункова, от „Шуберт Мюзик Пъблишинг“, а поканата ѝ към Георги Андреев е свързана с успешния му дългогодишен опит в смесването на народната и класическата музика. В новия мащабен проект композиторът вплита несравнимата красота на фолклорното пеене със струнните инструменти на Иван Пенчев (цигулка), Светлана Станчева (цигулка), Татяна Тодорова (виола), Димитър Тенчев (виолончело) – или Quarto квартет, който е част от състава на Софийската филхармония.

Известен с вкуса си към новаторството и към експеримента, Георги Андреев предлага пет неизпълнявани до този момент негови композиции, написани специално за този проект. Композиторът е добавил струнен квартет и към пет от репертоарните песни на хора, между които е класическата „Сама ли си ден жънала“, (композирана от него за този ансамбъл още като студент в НМА през 1992 г.), както и към емблематични песни с автори Петър Льондев („Ерген Деда“), Николай Стойков („Калугерине“), Стефан Мутафчиев („Листни се горо“) и Христо Тодоров („Сватба“)., с което Андреев допълва приемствеността на проекта.

„В тези известни и изключително добре познати акапелни творби запазвам хоровата партитура непокътната, като към нея добавям инструментален звуков “пласт” в струнен квартет, както и композирани допълнително инструментални интермедии. Всеки от солистите на „Quarto“ има представителна роля, което изисква голямо майсторство и е предизвикателство за всеки музикант от такъв състав “, споделя Георги Андреев.

Той включва в проекта и няколко солови вокални изпълнения със струнен квартет. Те ще бъдат представени от солистки на „Мистерията“, като особено интригуваща е композицията “Вокализа” за глас, гъдулка и струнен квартет, в която фолклорният елемент е само мотив, „като повей“, уточнява Андреев.

Специално участие в събитието ще има обичаният поп изпълнител Влади Ампов – Графа, който неотдавна представи най-новия си албум „Вековна гора“, в едноименната заглавна песен на който участва хорът „Мистерията на българските гласове“ с диригент проф. Дора Христова. Концертът ще се състои дни след поредното гостуване на състава в Гент, Белгия.

Сподели във Facebook