Акценти

8 Октомври 2016

1614

Животът днес

„Ще работим да повдигнем духовно тонуса на миряните в Старозагорската епархия. Ще служим, ще се срещаме със свещениците, с хората.” Това обяви новоизбраният временно управляващ епархията митрополит Антоний.

Със свое решение преди дни Светият синод освободи от заеманата длъжност Старозагорския митрополит Галактион заради тежкото му здравословно състояние, което не му позволява да изпълнява задълженията си на епархийски митрополит.

За управляващ Старозагорската епархия е назначен Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, който е на 38 години и също е старозагорец. Той трябва да проведе избор за митрополит и да управлява епархията, докато новоизбраният встъпи в длъжност.

„Много е важно, когато се поставя едно начало, да има яснота. Решението на Светия синод е продиктувано от загриженост за здравословното състояние на дядо Галактион. Целта е да продължи дейността в Старозагорската епархия в пълнота”, уточни митрополит Антоний. Той съобщи, че Галактион заминава за два месеца на лечение в клиника в Москва и след като се върне оттам, ще живее в Старозагорската митрополия. За него ще се грижат, за което са осигурени средства. По думите му той е избран, защото е старозагорец и отдавна е в близък контакт с Галактион.

Според Устава на Българската православна църква на заседание на Епархийски съвет трябва да бъде представен списък от епископи, които могат да оглавят епархията, и от тях да се избере бъдещият Старозагорски митрополит. Срокът за това е шест месеца. Антоний не може да участва в избора.

Митрополитът каза още, че се е срещнал с кмета Живко Тодоров, който обещал подкрепа за завършването на храма „Св. Игнатий Старозагорски”. В момента там се довършват стенописите, иконите са готови, иконостасът също. Обсъждана е и идеята за храм в новия парк на Стара Загора.

Митрополит Антоний категорично отхвърли възможността Старозагорската епархия да бъде присъединена към Пловдивската, каквито слухове имаше.  

На дядо Галактион е присъдена титлата „Бивш Старозагорски митрополит“, а според решението Светият синод му осигурява условия за живот, отговарящи на висотата на предишното му служение.

Здравословните му проблеми започнаха на 21 май 2015 г., когато на път за свиленградско село, където трябваше да служи за църковния празник Спасовден, претърпя автомобилна злополука край Симеоновград. Докато лекуваше травмите си от нея, на 8 юни същата година получи и инсулт, от който все още не може да се възстанови. Тогава мозъчният удар засегна говора и обездвижи дясната ръка и десния крак на дядо Галактион, имаше реална опасност за живота му. Както вече споменахме, предстои му двумесечно лечение в Москва.

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров сподели, че миналата седмица му бил на гости. Тогава владиката дал благословията си в новия парк на Стара Загора в кв. „Казански“ да бъде построена православна черква, която да обслужва хората от западната част на града, където няма храм.

През февруари т.г. той изкара стоически 4-часова религиозна служба, при която бе осветена криптата на новостроящия се храм „Свети Игнатий Старозагорски“, но след това почти не се е появявал на публично място. Той е на 67 години, за Старозагорски митрополит бе избран през февруари 2000 г. след смъртта на владиката Панкратий.

Сподели във Facebook