Най-големият проблем ще е в тежката индустрия

Петър Димитров, президент на КНСБ

Първо искам да разбера какъв ще бъде ударът. Това и правим в момента - през нашите браншови структури се опитваме да съберем конкретна информация кой какво мисли и какво калкулира. Всичко друго е една спекулация в медиите. За мен най-големият удар ще бъде върху торовата индустрия, това са предприятия, които използват газа за суровина, не за отопление. Ако торовете скочат, това значи, че в цялото земеделие ще има проблем. Следва хранително-вкусовата промишленост. Накрая е това, което виждаме – цените на доматите и хляба. Не че това не е важно и не е проблем. Но по-голям проблем е, ако в тежката индустрия се внесе такъв голям негативен импулс с ръста на цените. Той ще разстрои цялата икономика. Този ъгъл на въпроса сякаш не се коментира, но е много проблемен и за предприятията, и за заетостта, не само за цените. Предстои да съберем тази информация. Но споделям изцяло тревогите, които се коментират в медиите - поведението на КЕВР относно шоковото поскъпване на газа е нито разумно, нито коректно. Нормалното поведение на регулатора е да излиза пред обществото и да обяснява причината за увеличението навреме, а не да го задържа. Сега е най-удобно да се направи тази стъпка, защото е сложна политическата обстановка и няма кой да носи политическа отговорност. Кой точно ги вдигна, не стана ясно.

Има буфери, които могат да се използват

Еленко Божков, енергиен експерт

Единственият начин да се намали ударът върху потребителите е, като се направят следните стъпки. На първо място трябва да започнат веднага разговорите и да се напишат становищата по ангажиментите на Газпром в отговор на опасенията на Брюксел за злоупотреби в осем държави членки. От тях ще следва намаление на цената на газа. През това време правителството трябва да влезе в разговори с производители, асоциации и т.н. за да се изчака с увеличението на цените до намаляването на цената на природния газ. Така ще се задържи увеличаването на цените от потребителската кошница. Това е въпрос на разговори и преговори. И може да е буфер, който да се използва. Но има и друго. Мисля, че тези, които потребяват природен газ за производство на продукцията си пряко, нямат избор и ще трябва да вдигнат цените. И не знам например малките хлебопроизводители къде ще търсят резерва, защото те са реализирали вече тази възможност досега или в инвестиции, или в повишаване на заплатите. Като цяло обръщам внимание и на либерализацията на електроенергийния пазар. А това може да стане само ако се махнат трите изкривяващи воденични камъка – дългосрочните договори в „Марица-1“ и „Марица-3“, дългосрочните договори с ВЕИ-тата по диференциран начин и високоефективното комбинирано производство. А в газовия сектор да се пристъпи бързо към даването на становище по ангажиментите на Газпром, за да търсим истината.

Изходът е да не се разчита на един доставчик

Христо Казанджиев, Български енергиен форум

Първоначално потребителите няма да почувстват повишените цени до идването на новия отоплителен сезон. Основния удар ще понесе промишлеността, която за летните и есенните дни ще поеме целия товар. Благодарение на КЕВР потребителите на топлинна енергия няма да почувстват това увеличение, което трябваше да стане през зимата. Потребителят ще го усети, ако в следващото тримесечие не се намали цената на газа. Хората не трябва да имат очаквания и към т.нар. ангажименти на Газпром. ЕК изобщо не е казала, че следва да се предоговорят договори. Следва да се разчита на нормалните параметри. Но от политическа гледна точка Булгаргаз, с подкрепата на новото правителство, би могъл да получи някаква отстъпка в цената, която да се калкулира през зимните месеци. Така че да, потребителите ще усетят увеличението, но много забавено във времето. Да се молим Богу горещо да се нормализира България като цяло и да се създаде необходимият пазар, за да може до България да имат достъп и други потоци от природен газ, а не да се разчита само на един-единствен доставчик. Имаме и други неща, за които да се молим, но молитвите ни през последните години са от пусто в празно. Поредица от правителства са огромни длъжници към българското общество, държейки го в една изключително неконкурентна среда, в частност по отношение на природния газ. Поредица от правителства възпрепятстваха възможността за осигуряване на собствени ресурси, и то съвсем съзнателно. Затова моята надежда е новото правителство да си вземе необходимите поуки и изводи и да започне една революционна дейност в енергетиката. И да бъде по-скромно по отношение на харченето на обществени средства. Малко хора знаят, че всички проекти в газовата сфера са 40% по-скъпи, когато се осъществяват от държавни предприятия. Така че по-малко да се краде, повече да се работи.

Сподели във Facebook