Акценти

18 Декември 2019

Животът днес

Много хора са си задавали въпроса може ли да увеличат ръста си поне с няколко сантиметра. Според специалистите това е възможно, защото 60-80% зависят от наследствеността, но останалото е в наши ръце и се влияе от различни фактори.

Ръстът на човека от 1-годишна възраст до половото му съзряване се увеличава средно с 5 см. В пубертета обаче може да порасне с 10 см, като този скок при момичетата е в началото на периода, а при момчетата – в края. Процесът е индивидуален и скоростта на растеж различна. След половото съзряване ръстът на хората се забавя и шансовете да станат по-високи силно намаляват. Но в пубертета на децата може да се помогне, за да достигнат максимален ръст.

Хранене

Много е важно организмът на подрастващите да получава всичките му необходими хранителни вещества. Затова в менюто им трябва да присъстват  плодове, зеленчуци, белтъчини, пълнозърнести и млечни продукти. Трябва да се избягва употребата на захар, наситени и трансмазнини.

Сън

Дефицитът на качествен сън оказва негативно влияние на хората от всякаква възраст. При тийнейджърите обаче това има по-сериозни последици, включително и понижено изработване на хормона на растежа.

Спорт

Редовната физическа активност има множество предимства за здравето. Спортът помага да укрепнат мускулите и костите, да се държи в норма теглото и да се увеличи ръстът.

Осанка

Хората с неправилна осанка изглеждат по-ниски, отколкото са. Ако детето непрекъснато се прегърбва, това ще се отрази на ръста му. Йогата и другите физически упражнения могат да помогнат за правилната осанка.

Сподели във Facebook