Чуждестранните посланици следели внимателно здравето на краля, защото от него зависела съдбата на Англия, а тя се отразявала на политиката на другите държави. Именно от докладите на чуждите пратеници изследователите черпят информация за заболяванията на Хенри VIII.

Живот на носилка

В младостта си Хенри имал завидно здраве, той успял да се възстанови даже и след заболяване от едра шарка. След като навършил 40 години обаче, кралят започнал да боледува все по-често: по краката му се образували язви, които му пречели да се движи, тялото му било осеяно с тумори, зрението му се влошавало. Освен това пълнеел неудържимо. Той винаги прекалявал с яденето, но на млади години се движел много и задържал теглото си. Към края на живота си кралят тежал около 180 килограма при ръст 186 сантиметра. Заради силните болки при ходене се налагало да го носят на носилка. Хенри страдал от захарен диабет, поради което раните му зараствали много бавно.

Кралят бил измъчван и от подагра, от която страдали аристократите заради големите количества месни продукти в менюто им. Още тогава лекарите били наясно с това заболяване на обмяната на веществата, при което в ставите се отлагат соли на пикочната киселина, ставите се възпаляват и деформират и ръцете и краката губят подвижността си.

Настойката на краля

Лекарите се страхували да разкрият на краля очевидното влошаване на здравето му, за да не попаднат под действието на „Закона за държавна измяна“, който забранявал да се предсказва смъртта на монарха. Убеден, че болестта му не е сериозна, на Хенри VIII и през ум не му минавало да спазва диета. Той си измислил собствени лекарства и комбинации, например в настойка от ориенталски подправки добавял златно фолио и изчаквал, докато то се разтвори. 

Монархът се чувствал все по-зле и лекарите започнали да налагат върху ставите му пластири с 25 вещества (восък, олово, вино, много лечебни треви и др.), а гнойните язви с ужасна миризма притискали с гореща ютия. Опитвали и с кръвопускане. Последните месеци Хенри VIII бил прикован към леглото.

Съвременният подход

Досега не е открит лек срещу подагра. Острите пристъпи на болестта се облекчават с помощта на нестероидни противовъзпалителни препарати, кортикостероиди и обезболяващи. Пациентите пият лекарства за бързо понижаване на стойностите на пикочната киселина. Хората с подагра трябва да пазят строга диета и да се движат много.

Сподели във Facebook