И през 2016 г. „конкуренцията“ в класацията на Световната здравна организация (СЗО) между градовете с най-мръсен въздух на планетата стана жестока и безмилостна. Заради въведената от властите в Индия забрана за движение на най-замърсяващите въздуха автомобили и камиони и въвеждането на глоби за изгаряне на боклук през 2016-а столицата Делхи изгуби лидерското място на град с най-мръсен въздух, за какъвто беше провъзгласен от СЗО за предходната година. Известният с честия апокалиптичен задушаващ смог Пекин също не е номер едно. Причината - китайските власти взеха редица мерки, за да вкарат града поне в някакви екологични норми.

Според СЗО най-мръсният град през 2016 г. на планетата е иранският Забол, следван от Гвалиор и Алахабад в Индия и саудитската столица Рияд.

За най-чисти градове в света се смятат тези на остров Тасмания и Исландия, които надминават по чистота дори много екзотични острови и дори континента Антарктида. В топ 5 са още Ифран в Мароко, Берн в Швейцария, Минеаполис в САЩ, Сингапур и норвежката столица Осло. Интересното е, че много от най-чистите градове в света са сред най-мащабните индустриални центрове.  

Сподели във Facebook