Според канадската информационна агенция HuffPost US през 2019 г. човечеството беше изправено пред предизвикателството на огромен брой горски пожари, основна причина за които бяха климатичните промени.

Къде според изданието огнената стихия засегна най-големи площи и взе най-много жертви:

Австралия

Пожари бушуваха в цялата страна. От септември до декември в огъня загинаха 9 души, бяха унищожени около 1000 домове, изгоряха над 4,86 млн. хектара гори. Пикът на пожарите беше през декември, който е най-горещият месец в Австралия. Температурите достигнаха 44,9 градуса по Целзий. Огнената стихия беше най-интензивната и разрушителна от 1974 г.

„Вълна от призиви за по-сериозно отношение към климатичната криза заля страната, но правителството на Австралия отказа да признае, че промените в климата играят някаква роля в огнената катастрофа“, пише HuffPost US.

Амазонка

През тази година в Амазонка пламнаха над 80 000 горски пожара, което е със 75% повече в сравнение с 2018 г. Много от тях бяха предизвикани от хора и компании, които разчистваха земя за развитие на промишлени предприятия и селското стопанство, най-вече за производство на говеждо месо и соя. Това доведе до недоволство и тревога по целия свят, защото Амазонка е жизнено важен буфер, предпазващ от негативните промени в климата. Безспорен факт е, че горските пожари силно увредиха една уникална екосистема, предупреждава изданието.

Калифорния

Сезонът на горските пожари в Калифорния през 2019 г. беше особено опустошителен. Хиляди души останаха без домове, изгоряха над 101 171 хектара гори, а загубите бяха оценени на 104 млрд. долара.

Русия

Стотици пожари се разпространиха по целия Сибир през изминалото лято, което беше особено горещо и сухо. Те бушуваха в близост до населени места, в които хората седмици наред страдаха от дима. Милиони руснаци подписаха петиция до правителството с искане за бързи действия и в края на юли властите обявиха извънредно положение в пет региона на Сибир, като включиха и военните в борбата с пожарите. Според екологичните организации последиците от огнената стихия са засегнали региони далече зад границите на Русия.

Индонезия

Горските пожари не са необичайни за Индонезия, но сушата през 2019 г. ги направи особено опустошителни. Училищата бяха затворени, а замърсеният въздух постави под заплаха здравето на милиони души.

Ливан

През октомври Ливан преживя най-страшните за последните десетилетия горски пожари. Небивалите мащаби на бедствието бяха провокирани от горещините и силните ветрове. Над 100 пожара изпепелиха около 3700 хектара земя.

Решението на проблема с пожарите не е просто. Трябва да се започне с намаляването на парниковите газове, които предизвикват промените в климата, водят до суша и отлагане на сезоните на дъждовете.

Сподели във Facebook