Акценти

23 Януари 2017

1764

Животът днес

Промените в правилата за движение по пътищата вдигат глобите за шофьори, шофиращи след употреба на алкохол. За шофиране с между 0,5 и 0,8 промила глобата вече ще е 500 лева, а за 0,8 - 1, 2 промила -  1000 лева. Според новите правила органите на реда вече имат право да свалят номерата на колата, ако шофьорът е употребил наркотични вещества или шофира с над 0,5 промила алкохол. Номерата на автомобила ще бъдат конфискувани и на водачи, които шофират без книжка или откажат проверка с дрегер.  

Новите промени за употреба на алкохол и наркотици при шофьорите

За превишена скорост паричното наказание се увеличава двойно в зависимост от това къде е извършено нарушението - в или извън населеното място и с колко е превишена максимално допустимата скорост.  С 400 лева ще олекнат водачи на МПС, които са превишили с между 31 км/ч и 40 км/ч. Ако превишението е с над 40 км/ч, глобата е 600 лева. За над 50 км/ч финансовото наказание е  700 лева.

На автомобили, които нямат застраховка "Гражданска отговорност"  регистрацията ще бъде прекратяване служебно. Шофьори, които шофират автомобил без задължителна застраховка, освен глоба рискуват и една година затвор.

 

 

 

 

 

 

 

Сподели във Facebook