Международният балетен конкурс "Сара-Нора Прима" се открива на 4 юли 2023 г. с официална церемония в Държавната опера - Бургас, съобщиха от културната институция, която е домакин на проявата.
Конкурсът носи името на примабалерината и дългогодишен художествен ръководител на балета към Софийската опера и балет Сара-Нора Кръстева. Състезанието е само за професионалисти – ученици от балетни училища и артисти от балетни трупи. За участие в първото издание са се регистрирали 74 участници от 12 държави - България, Италия, Румъния, Германия, Сърбия, Кипър, Испания, Португалия, Бразилия, Гърция, Русия и САЩ. Те са разделени в три възрастови групи - от 9 до 12, от 13 до 16 и от 17 до 26 години. 

Наградният фонд на конкурса е на стойност над 25 000 лв. Сред предвидените отличия е награда за най-добре класирал се участник от Бургас, която е на стойност 1000 лв. Ще бъдат връчени и две награди на Държавна опера - Бургас за едногодишен договор в балетната трупа, както и две награди на Софийската опера и балет –  участие в спектакъл на балета или едногодишен договор.
Сред наградите са още два приза от Вalleto del Sud – едногодишен договор и договор за гастрол; грант за международния балетен конкурс във Виена; договор в Националния театър на сръбската столица Белград, който ще е за участие в балетен спектакъл или годишен договор; едногодишен договор и гастрол в Сръбския народен театър в Нови Сад; награда за най-красив костюм на стойност 500 лв.; награда на името на примабалерината Милена Симеонова, която ще бъде присъдена за най-артистичен участник и е на стойност 1000 лв.; стипендия за обучение в лицензираното професионално Руско училище по изкуства на Мария Володина към Болшой театър - Grand Ballet (за първите две възрастови групи); награди от Балканския алианс -  участие в Международен балетен конкурс на Илья Кузнецов, премиер на Мариинския театър и др., отбелязват от Държавната опера - Бургас.  

В журито от българска страна са Марта Петкова, Маша Илиева и Никола Хаджитанев от Националния балет, както и хореографът Фреди Франдзути, Грегор Хатала, директор на международния балетен конкурс Vibe във Виена и Сеул, Кайе Кьорб – директор на Балетното училище в Естония, Мария Володина – солистка на „Болшой театър“, сръбската примабалерина Анна Павлович и колегата й Константин Костюков.
Междувременно от 1 до 9 юли 2023 г., също в сградата на Държавната опера – Бургас, като съпътстваща програма, се провежда и Балетна академия Sara-Nora Master, която включва майсторски класове, репертоар, съвременни техники и характерни танци за всички желаещи, без ограничение за образование и подготовка. За участие в нея са се регистрирали 60 души. 
Официалният финал на конкурса ще бъде поставен на 9 юли с галаконцерт и награждаване на лауреатите. 
Организатор на събитието е Международна балетна асоциация „Сара-Нора Прима” с председател Евгения Владимировна Трофимчук - Веда и Сара-Нора Кръстева. Конкурсът има амбицията да се провежда всяка година . Патрон на неговото първо издание е кметът на Община Бургас Димитър Николов. Събитието се осъществява със съдействието и на Държавната опера - Бургас и Министерство на културата. 

Сподели във Facebook