В Щадталендорф, малко немско градче със сложна история, както на изолирани, така и на интегрирани чужденци, гениалният учител Дитер Бахман предлага на своите ученици ключа към усещането, че са като у дома си. Тези 12-14-годишни подрастващи произхождат от дванадесет различни нации и някои от тях не говорят добре немски език. Тази необикновена обстановка изисква необикновен подход - чрез музика г-н Бахман успява да създаде любопитство към ученето и да отвори съзнанието на децата да приемат „другото“  и „различното“. В последната си година като учител, преди да се пенсионира, г-н Бахман вдъхновява бъдещите граждани като развива любопитството им към достиженията на света и широк кръг умения, култури и възгледи.

„Класната стая на г-н Бахман“ е филмът, носител на специалната награда на журито от тазгодишното издание на  Берлинале,  който организаторите на фестивала „Срещи на младото европейско кино“ са избрали за откриването на 22 юни в кино „Одеон“. Гледайки този поглъщащ, чувствителен документален филм, зрителят е обзет от съзнанието, че ако всички деца бяха благословени с такива емоционално интелигентни, безкрайно търпеливи учители, конфликтите биха били смекчени чрез дискусия и заявлението на Джон Ленън „Imagine”, щеше да бъде нашата реалност. Това е филм, който не може да остави нито една публика равнодушна, особено българската“– казва Ралица Асенова от Сдружение „Арте Урбана колектив“, което заедно с „Кинематограф“ организира тазгодишното 7-о издание на фестивала. Защо българската публика би имала специално отношение към този забележителен 217-минутен филм ще разберем, ако го гледаме.

40 прожекции на игрални и късометражни филми от 8 държави, творчески дискусии с режисьори, практически ателиета по кино, анимация и фотография – това е кратката визитка на предстоящия фестивал, който ще тече  от 22 до 30 юни.

Акцент в селекцията  са няколко шедьовъра на легендарната френска режисьорка Аньес Варда, един от пионерите на Френската нова вълна, които достигат до българската публика благодарение на Френския институт в България. Зрителите на фестивала ще видят част от първите филми на Варда – пълнометражните „Рибарското селище – La pointe courte” и „Клео от 5 до 7“, както и по-малко познати късометражни документални творби на авторката.

Мастер клас с Ралица Петрова, чийто пълнометражен дебютен филм „Безбог” печели голямата наградата на филмовия фестивал в Локарно през 2016, ще отвори вратата към новата платформа на програмата WOMED, чиято цел е да подкрепи жените в творческите индустрии - сценаристи, режисьори, кино и телевизионни продуценти, където все още равенството на половете е мираж, а достъпът до информация и финансиране за жените – силно затруднен, дори дискриминационен.

Именно на ролята и почерка  на жените е посветена панорамата „Моето място в киното“ - филми от жени и с ярки женски персонажи.  „Избрали сме филми, които по елегантен начин защитават равенството на жените в обществото“ – казва Еви Карагеоргу, продуцент, сценарист, кинообразователен експерт, по чиято оригинална идея е инициирана програмата. „Те са по-деликатни във визуално отношение, но киноезикът носи все така мощни послания“.

Както и в предишните издания, отново фокус ще бъде поставен и върху идеята за включването на  киното като част от програмата в училище. Сдружение „Арте урбана“ вече шест години работи в тази посока. Убедени са, че за съвременните ученици то е точно толкова важно, колкото математиката и химията. Много ценен помощник  е платформата CinEd, която предлага колекция от европейски филми на различни езици и педагогически материали към тях. През 2020-та въпреки пандемията, близо 700 ученици са гледали поне един европейски филми от платформата на CinEd или са участвали в практическо ателие. Над 200 учители пък са взели участие в обученията, които се проведоха онлайн и присъствено.

Фестивалът ще тече от 22 до 30 юни паралелно в кино „Одеон“, кино „Влайкова“, зала „Славейков“ на Френски институт, Чешки център и Гьоте институт.

Сподели във Facebook