" Не дочакахме пожарната. Взехме най-необходимото и тръгнахме към пристанището."

"Хората бягаха панически, ние минахме по къщите, за да проверим дали няма възрастни хора или деца, заклещени от пламъците. Беше ужасно!"

" 600-700 човека намерихме спасение извън домовете си. Пожарникарите дойдоха след като бедата вече беше нанесла огромни щети."

"Пожарните закъсняха, виждахме само спасителните вертолети над нас."

Огнен ад в Кинета (ВИДЕО)

Това са само част от разказите на преживелите огромния пожар, разразил се в района на гръцката столица на 23 юли. Огнената стихия застига хората в домовете им, колите, в таверни. Курортното градче Мати е унищожено.

"Мати вече не съществува" - през сълзи споделят жителите на областта.

Според кмета на Рафина - Пикерими повече от 1000 къщи са били унищожени, опожарени са и над 300 автомобила. 

Огромни човешки и материални щети. Снимка www.in.gr

 Библейско унищожение - това е картината на района на Атика днес

 Жертвите към момента са 50, но се очаква бройката да се увеличава. Сред тях голяма част са деца и възрастни. Шокиращи кадри са записани от обектив в Мати, на близко разстояние от крайбрежието на Агрирос. където са намерени тела на загинали в бедствието. Някои от тях са в прегръдка, в опит да се предпазят. Полето завършва със скала на брега, което е попречило да се спасят.  Има и жертви, изгорели в колите си, без да успеят дори да излязат.  Хората панически напускат домовете си, спасявайки се от огнената стихия. 

Причините за огненото бедствие се изясняват, властите правят всичко възможно. Снимки: www.in.gr

Причината за пожара

е в процес на изясняване. Според местните има човешка намеса, тъй като лятото е нетипично дъждовно за Гърция. Гръцката пожарна служба прави всичко по силите си за ограничаване на огненото бедствие, като в спасителната акция са се включили и местните военни. 15 пожарни, 60 пожарникари,  4 самолета и 2 хеликоптера участват в потушаването на пожара. България също е предложила помощ.

Затворени пътища в Гърция

Заради бедствието е спрян изцяло жп транспортът в Атика, затворен е пътят в района Атина - Коринт, от 39-ти до 57-ми км. и е забранено преминаването по стария път Атина - Коринт. 

В момента на територията на Гърция големи пожари бушуват в района на Кинета, Атика, района на Пендели, Атина и в района на Рафина, Атика,в района на Метохи, близо до град Ханя на остров Крит. Най-многобройни са жертвите в района на Неа Макри, населените места Мати, Кокино лиманаки, община Рафина.

Фармацевти и медици изпращат помощ

Посолството на Република България в Гърция

следи развитието на обстановката и поддържа непрекъснат контакт с местните власти. Към момента има данни за една пострадала българка, която е настанена в болница с изгаряния. 

Български граждани, които желаят да получат актуална информация или да подадат сигнал за техни близки, могат да го направят на телефоните на мисията: +30 210 67 48 105, +30 210 67 48 106, +30 210 67 48 107.

Сподели във Facebook