Барселона е град, който винаги може да ви изненада с нови неща, дори да смятате, че знаете много за него. Разходката по основните булеварди разкрива зашеметяващо разнообразие от архитектурни стилове, както старинни, чиято история може да се проследи столетия назад, така и съвременни с модерни и изчистени силуети. 

Повечето туристически обиколки включват недовършената катедрала на Антонио Гауди – Катедралата Саграда Фамилия, Катедралата на Барселона – Санта Еулалия, дворци и музеи. Но има по-малко известни забележителности, които си заслужава да бъдат посетени. Ето няколко съвета. (подробна информация и билети може да намерите тук)

Статуята на Колумб

Статуята на Колумб (Columbus Monument) представлява монумент с височина 60 метра. Паметникът е посветен на известния мореплавател, който избира Барселона като пристанище, в което се завръща след откриването на новия свят. Статуята е построена за световното изложение в Барселона през 1888 г.

Намира се накрая известната улица Ла Рамбла, там, където тя започва от кея. Има спекулации, накъде сочи ръката му. Някои смятат, че дясната ръка на Колумб сочи към Новия свят или към Генуа, където се предполага, че е роден. Всъщност тя сочи към море - град Константин в Алжир. Предполага се, че това символизира пътешествията му по вода.

По-малко известно е, че може да се качите до върха на статуята с малък асансьор. От тясната платформа горе се разкрива невероятна гледка на 360 градуса към основните артерии на Барселона. Близо до монумента, на крайбрежната алея обикновено има и малък антикварен пазар на открито.

Старата болница на Св. Кръст и Св. Пол в Барселона

Болницата на Св. Кръст и Св. Пол (Hospital de la Santa Creu i Sant Pau) е комплекс, построен в периода 1901 – 1930 г. и е творба на модерниста Луис Доменек и Монтанер. Тя е вписана в списъка за историческо наследство на ЮНЕСКО.

Самата болница е основана през 1401 г. и обединява шест по-малки средновековни болници. Комплексът от сгради, които изграждат Hospital de Sant Pau, наследява Hospital de la Santa Creu, построена в началото на 15 век. Hospital de Sant Pau е от голямо значение като най-големият болничен комплекс в модернистичен стил. Тук Луис Доменек и Монтанер реализира оригинални, смели решения на проблемите, свързани с нуждите на съвременната болница. Решенията касаят вентилацията, хигиената, разпределянето на павилионите по медицински специалности и др. Старата болница представлява изключителен интерес поради своята красота, мащаб и уникален архитектурен дизайн.

Тя функционира като лечебно заведение до 2009 г., но днес е превърната в музей и определено си заслужава да бъде посетена. Намира се на една от улиците, които тръгват от катедралата Саграда Фамилия в посока към парка Гюел. В някои от павилионите може да се види възстановка на болничните легла и интериор отпреди стотици години.

Poble Espanyol – Испанското село със занаятите

Poble Espanyol или Испанското село е музей на открито, където може да се пренесете векове назад и да си представите, как са живели хората тогава. Селото си има различни сгради, дюкянчета, площад и дори църква. Може да се разходите по улиците и да опитате ръчно изработени шоколади, сладкиши, или пък да си купите сувенир уникат.

Poble Espanyol  се намира на хълма Монджуик и предлага невероятна гледка към пристанището на Барселона. Само на около 400 метра е от прочутите фонтаните, където в определени дни се прави светлинно шоу. Построено е през 1929 г. за Международното изложение в Барселона. Първоначално трябвало да остане там само за времето на изложбата, но проекътт се получил толкова добре, че е запазено и до наши дни.

Барселона цялата е като музей на открито

Дори ако нямате време или желание да влизате във всеки музей или дворец, има много неща в Барселона, които може да видите, докато се разхождате по улиците.

До повечето забележителности може да се стигне с градски транспорт или още по-удобно е с туристическите автобуси Hop on hop off. Те тръгват от площад Каталуния, като всяка от двете компании има по две линии. Маршрутите са съставени така, че да минават покрай основните забележителности в града. Може спокойно да направите пълна обиколка с всяка от двете линии, независимо коя компания ще изберете. По-изгодно е, ако направо купите билет за два дни – струва 40 евро, а за един ден е 30 евро. Може да се качвате и слизате неограничен брой пъти.

За гледка от въздуха към Барселона може да се повозите на кабинковия лифт (движи се между хълма Монджуик и пристанището) или на фуникуляра. Може да вземете и велосипед под наем – струва около 10 евро на ден.

Непременно се разходете по уличките в Готическия квартал, за да се пренесете в атмосферата на предишни векове.

 

Катедралата Света Еулалия

Катедралата Св. Еулалия или Катедралата на Барселона (Cathedral of Santa Eulalia) е готическа катедрала, която е и седалище на архиепископа на Барселона. Катедралата е строена в периода от XIII в. до XV в. Едно от най-интересните места е метохът на катедралата, който има собствени параклисчета, градина и олтари. Сърцето на метоха е така наречения Фонтан на гъските или Езеро на гъските, където живеят десетина истински гъски. В миналото с крясъка си те са известявали за крадци и нападатели.

Неоготическата фасада е характерна за каталунските църкви на XIX век. Катедралата е посветена на Еулалия от Барселона, един от патроните на града.

Триумфална арка в Барселона

Триумфалната арка (Arc de Triomf) е творение на архитекта Жосеп Виласека. Издигната е като официален вход за световното изложение през 1888 г. Отличава се с червените тухли в мавритански стил. На предният фриз има надпис „Барселона приветства всички нации“, на задния фриз пише „Възнаграждения“ и изобразява медали на участниците в изложението. На върха на арката е поставен гербът на Каталуния, наред с който присъстват и тези на останалите 49 испански провинции. Триумфалната арка се намира между улиците Луис Компани и Сан Хуан.

Площад Каталуния в Барселона

Площад Каталуния (Placa Catalunya) е един от големите централни площади. Тук се пресичат известни булеварди като Ла Рамбла, Рамбла де Каталуния, де Грация и др. Наоколо има големи магазини, както и много заведения за хранене. Тук е крайната и начална спирка на туристическите автобуси, както и на експресният автобус до летището – Аеробус.

Площадът е с площ от 50 000 кв. м. и е известен с фонтаните и статуите, намиращи се там, както и с ятата гълъби.

Ла Рамбла в Барселона

Трябва да минете по Ла Рамбла (La Rambla) - улица в централната част на Барселона, на която са разположени много магазинчета и заведения. Има и художници на открито, които могат да ви нарисуват портрет или шарж.

Дълга е 1,2 км, като свързва площад Каталуния и статуята на Христофор Колумб. Улицата е очертана през 1766 г. по протежение на средновековните стени на града. В тогавашна Барселона повечето улици били тесни, а Ла Рамбла била приятно изключение - просторна и подходяща за разходки независимо от социалната прослойка.

На тази улица се намира и известният пазар „Букерия“ (Mercado de La Boqueria). Тук може да похапнете известни местни специалитети, да изпиете чаша вино или бира. Има и много специализирани щандове за сирена, месо и зеленчуци.

Каса Батийо и Каса Мила (известна още като Ла Педрера)

Двете жилищни сгради са паметник на творчеството на архитекта Антонио Гауди. Каса Батийо (Casa Battlo) впечтлява с невероятните си форми и цветове, вдъхновени от морето. Отворена е за посетители, като билетите са по-евтини, ако ги закупите онлайн (29 евро) от сайта на музея. Заслужава си да се изкачите до покрива на прекрасното архитектурното творение и разгледате всички детайли – вътрешната тераса, променящото се синьо по стените на вътрешното стълбище.  

Но дори и само отвън си заслужава да разгледате къщата Батийо, както и къщата Мила или Ла Педрера (Casa Milà / La Pedrera), която се намира наблизо на същата улица.  Къщата Мила е сграда, построена от Антонио Гауди в периода 1906 – 1910 г., но се смята за напълно завършена през 1912 г. Къщата била поръчка от женената двойка Росарио Сегимон и Пере Мила. Това е последният проект за частна сграда, която Гауди приел.

Нито една от стените на сградата не е права, фасадата е на вълни с множество железни балкони, всеки уникален. Илюзията е за морски бряг, докосван от вълните. Днес част от сградата се отдава под наем за жилища.

                                                    Автор: Живко Ангелов

Сподели във Facebook