Акценти

3 Декември 2016

1974

Бойка Велинова

Веган получава писмо от баща си, който също е веган: „Сине, идвай си, ще колим динята!“

Влезем ли в някой от основните четири годишни поста, традиционни периоди на физическо и духовно въздържание за православните християни, започва едно поредно разделяне на сини и червени, на подкрепящи и отричащи, на търсещи по-дълбок смисъл или на желаещи просто да свалят няколко килца, на крайни въздържатели и заклети месоядци. Това е само губене на време и празно от смисъл поведение, защото всеки е свободен сам да избира какво и как да яде и да следва. Но независимо дали ни е драга или не, истината е: за да сме здрави и органите и системите ни да функционират правилно, е най-добре диетата ни да е съставена основно (до 80 на сто) от растителна и „жива“, необработвана храна. Или поне да минаваме през периоди, в които спираме храните с животински произход. Най-лесно към такова хранене децата се приучват от малки, без, разбира се, да се стига до крайности и до лишаването им от насъщни за растежа вещества. Вегетарианството и веганството са избор на съзнателния човек, нека и порасналите деца да могат да се определят сами какъв хранителен режим ще спазват.

Повечето вегетарианци и вегани стават такива в определен период на живота си

и това, че вече са свикнали с определени вкусове, ги кара да търсят заместители сред подходящите за постна консумация продукти. Веганизирането на любимите храни става най-лесно, като месото се замести с различни бобови култури. Боб, леща, нахут, бакла, грах, така типични за балканската ни диета, са много подходящи: засищащи, с добър баланс на въглехидрати и белтъчини, с доста фибри в обвивката. Ще се изненадате как подходящият букет от подправки и особено кимионът могат да направят бобеното кюфте сходно на вкус на телешкото. Най-честият заместител на яйцата в сладкишите пък са намачканите банани. Етническите кухни също са извор на идеи за вкусни вегетариански и вегански ястия: хумус, фалафел, постни сармички, кускус със зеленчуци и баба гануш от Средиземноморието; суши с авокадо и краставица; тайландско кокосово къри; китайски пролетни рулца… Индийската кухня също предлага много – чана масала с нахут, зеленчукови пакори и самоси.

В последно време общувам с доста вегетарианци, които нямат в менюто си храни от животински произход,

но обичат яйца и мед, както и с хора, които не приемат млечни продукти заради лактозата, и такива, които не искат или не могат да приемат глутен. Извън медицинските показания – алергии и непоносимост и всичките последствия за здравето от това, в цялата плеяда от хранителни предпочитания има и други обяснения: да не ядеш животински продукти, за да запазваш природните ресурси и да не нараняваш животни. Когато обаче не близваш и мед поради убеждението, че се тъпчеш с животинска храна и вредиш на пчелите, нещата вече ми се струват малко прекалени.

Без да стигаме до крайности,

днес предлагаме вегански рецепти, за да покажем, че и този вид диета може да е вкусна,

а и да сме в тон с Коледните пости. Аз не обичам да се залъгвам със соево месо или да си въобразявам, че запеченото на тиган тофу е пилешка пържола. Не че не ги готвя, но не са от любимите ми. Като ще спазваме постите за духовно пречистване и физическо разтоварване, нека да е с вкусна, прясно приготвена храна от растителен произход. Надявам се след предложеното да няма оплаквания, че лукът и морковът много са страдали, докато сме ги приготвяли за супата.

Течна закуска

За 1 порция: Накиснете от вечерта 2 с. л. най-обикновени овесени или ръжени ядки, 1 с. л. ленено семе, 1 с. л. слънчогледово семе и още толкова трици в гореща вода (билков чай). За разнообразие в различните дни можете да заменяте лена със сусам, слънчогледа – с орехи или тиквено семе. Нека всички те да са сурови и необработвани.

На сутринта метнете в блендера 1 обелен банан (или ябълка, киви, круша, грозде, авокадо, обелени и нарязани на едро портокал, грейпфрут, мандарина – каквото имате и каквото харесвате), накиснатата смес, лъжица мед, 2-3 сушени кайсии или сливи. Залейте с още билков чай (или соево, бадемово, оризово, кокосово мляко) и разбийте на гладка смес. Или използвайте домашно кисело мляко и вода, за да получите гладка и вкусна закуска.

За устойчив имунитет накрая можете да разбъркате до пълно разтваряне лъжичка пчелен прашец, само след като закуската поизстине.

В смутито за течна закуска можете да влагате всякакви пресни плодове и зеленчуци, най-добре сезонни, но и замразени извън сезона им. Можете да накисвате за разнообразие и още хранителни ползи семена чия, да употребявате вкусни и полезни подправки като канела (дава усещане за сладост и може да се лишите от подсладителя), куркума и джинджифил на прах.

Важно е течната храна да не се гълта директно. Отпийте от чашата голяма глътка и я „дъвчете“ в устната кухина, докато броите до 30, за да се отделят разграждащите ензими. Така ще сте сигурни, че всички полезни съставки ще бъдат усвоени от организма.

Чаудър с царевица

За 6 порции, приготвени за 40 минути, ви трябват: 1,5 л домашен зеленчуков бульон; 3 големи картофа, нарязани на  кубчета; 2 големи глави лук, накълцани на ситно; 2 големи моркова; 1 голяма червена чушка; зърната от 6 кочана млечна царевица; 1 стрък селъри на ситно. Подправките: 80 мл зехтин; 1 ч. л. сушена мащерка; сол и прясно смлян черен пипер на вкус; лют пипер (по желание).

За „сметаната“ от кашу – 100 г сурово кашу, предварително накиснато за 1 нощ в студена вода. Отцедете го, прехвърлете го в блендера и залейте със студена вода, колкото да го покрие. Смелете на гладка паста.

В тенджерата загрейте олиото на среден огън и сотирайте лука, моркова, селъри, лютото за десетина минути, като разбърквате редовно. Добавете бульона, картофите и мащерката и варете за 15 минути, докато картофите се сварят напълно.

С дървена лъжица намачкайте част от тях на стената на тенджерата, за да се сгъсти супата. Добавете царевичните зърна и варете десетина минути. Добавете и вегетарианската „сметана“ от кашу и подправете със сол и пипер според вкуса си. Сервирайте с препечен квасен хляб (без мая).

Чаудър е гъста супа или яхния, приготвена със зеленчуци и/или морски дарове.

Фетучини със зеленчуци и лешници

За 4 порции, приготвени за 40 минути, ви трябват: 500 г фетучини (без яйца); 1 глава лук, на ситно; 1 зелена чушка, на кубчета; 250 г гъби, на филийки; 500 г тиква цигулка, почистена от кората и семките, на кубчета; 1 чаша зеленчуков бульон; шепа запечени и счукани лешници. Подправките: 3 с. л. зехтин; 3 пресовани или настъргани на фино скилидки чесън; 70 мл домашен ябълков оцет и още толкова кафява захар; по 1 ч. л. сушена мащерка и чубрица; 2 с. л. пресен накълцан магданоз; сол и черен пипер на вкус.

В дълбок тиган загрейте 2 с. л. от зехтина на средно силен котлон и задушете лука, докато омекне и се оцъкли. Запържете след него гъбките и тиквата и похлупете за десетина минути. Добавете чесъна, мащерката, чубрицата и подправете със сол и прясно смлян черен пипер. Накрая сложете чушката. Намалете огъня, залейте с оцета и поръсете със захарта. Разбъркайте и нека поври 3-5 минути, или докато се изпари острият вкус и остане само ароматът. Ако оцетът е купешки, сложете половината количество и добавете вода. Залейте с бульона. Похлупете и гответе за 15 минути.

Междувременно сложете тенджера с 5-6 литра вода да кипне, посолете и варете фетучините според упътването на опаковката, но да останат „ал денте“. Когато са твърди, а не разварени, те се усвояват по-бавно от организма и не причиняват „скок“ на нивата на кръвната захар. Отцедете ги и ги разбъркайте със соса. Поръсете с остатъка от зехтина, магданоза и лешниците и поднесете.

Американски палачинки с боровинки

За 4 порции, приготвени за 30-40 минути, ви трябват: 2 чаши пълнозърнесто брашно; 2 чаши соево мляко; 1 чаша пресни или замразени боровинки; 3 с. л. кафява захар; 3 с. л. студено пресовано олио (шарлан, зехтин, кокосово масло); 1 равна с. л. бакпулвер; 1 ч. л. морска сол; олио за пърженето.

Смесете в купа първо сухите съставки – брашното, захарта, солта, бакпулвера. Разбъркайте с млякото и солта и разбивайте с тел или миксер, докато сместа стане хомогенна и гладка. Леко монтирайте боровинките.

Върху сач или тиган с по-голямо дъно първо намажете мазнина, а после сипете с малък черпак количеството за 3 малки, „американски“ палачинки. Печете по две минути от всяка страна. Поднесете със сладко и пасиран с растително „мляко“ банан.

Сподели във Facebook