Акценти

24 Август 2016

1706

Животът днес

Постоянни полицейски патрули и жандармерия на площад "Бански" и в района на бул. "Княгиня Мария Луиза" и Лъвов мост, както и разширяване на видеонаблюдението в столицата договориха кметът на София Йорданка Фандъкова и министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова.
   
На работната среща, провела се в Оперативния център за видеонаблюдение към Столична община, вътрешният министър Румяна Бъчварова и кметът Фандъкова обсъдиха дейността на Оперативния център за видеонаблюдение и възможностите за увеличаване на капацитета му чрез засилване на партньорството с МВР. През последните години Столична община инвестира в изграждането на система за видеонаблюдение. Общината има един основен център за видеонаблюдение, разположен на ул. "Бенковски", и три изнесени центъра, в които се наблюдават 355 обекта с повече от 2000 камери. От тях над 200 са общински детски градини и училища, 39 градски паркове, детски площадки, 49 подлези, пешеходни зони, площади, 17 социални домове и др. В общинския център за видеонаблюдение се наблюдават и 14 зони с разположени камери на Столична дирекция на вътрешните работи (СДВР). Има и постоянен полицейски пост в рамките на Оперативния център. В рамките на посещението на министър Бъчварова тя и кметът Фандъкова наблюдаваха в реално време реакция на полицията чрез камерите на Оперативния център.
По данни на СДВР в зоните, в които има изградено видеонаблюдение, се регистрира намаляване на престъпността и хулиганските прояви с 60-70%. През миналата година Столичната община предостави над 950 диска с видеоматериали за подпомагане на работата на СДВР по изясняване на инциденти и разкриване на престъпления.
   
Столична община изгражда и видеонаблюдение на пътни кръстовища, които са включени в системата за управление на трафика. Към момента е изградено видеонаблюдение на 87 кръстовища, а до края на годината броят им ще бъде 160. Видеонаблюдението на основни булеварди и кръстовища съдейства при разкриване на нарушители и е превенция срещу пътнотранспортни произшествия. Общината е изпълнила и три противопожарни кули на Плана, Бистрица и Бухово, от които се следи за възникване на пожари в планинските райони.
 

Сподели във Facebook