Колкото и абсурдно да звучи, привържениците на теорията за плоската форма на Земята са много повече, отколкото може да се предположи. Проведено през 2011 г. допитване в Русия например показало, че 32% от хората са убедени, че Слънцето се върти около Земята. А това е една от основните опорни точки на твърдението, че нашата планета е плоска. Според него плоската Земя е разположена в центъра на Слънчевата система и над нея е въртят планетите и Слънцето.

Ентусиастите не се отказват по опитен път да докажат, че в училищата само са ни заблуждавали за сферичната форма на Земята. През август миналата година в Едмънтън, Канада, на третата Международна конференция „Плоска Земя“ беше взето съдбоносно решение – през 2020 г. да се сформира морска експедиция, която окончателно да опровергае мита за кръглата Земя. Авторите на проекта канят на борда всички желаещи да се убедят в правотата им.

Целта на експедицията е да стигне до края на Земята. Всеки образован човек би задал въпроса – няма ли корабът с пасажерите да падне, достигайки крайната точка. Организаторите на мероприятието обаче са се погрижили за безопасността. Те твърдят, че земният диск е ограден със здрава ледена стена – Антарктида, което ще предотврати катастрофата. Между другото именно тази стена удържала и водата в океаните да не изтече в Космоса.

Много по-сериозен е проблемът как да се намери капитан, който да преодолее предразсъдъците и да се впусне в авантюрата. Трудността идва от факта, че всички навигационни системи на корабите и морските карти са съставени въз основа на представата, че Земята е кръгла. Според експерти от британското издание The Guardian опитът да се събере екипаж от моряци, вярващи, че планетата ни е плоска, може да се окаже абсолютно неуспешен и да провали начинанието.

Сподели във Facebook