Възрастните често произнасят наивната фраза: „Колко е хубаво да си малък, нямаш никакви грижи“. Те обаче забравят или не забелязват, че наследниците им постоянно са подложени на негативното въздействие на стреса. Според статистиката при 72% от децата честите безпокойства са причина за проблеми с поведението, а при 62% е влошено и физическото здраве пак поради стреса.

Кои са факторите, оказващи негативно влияние върху децата:

1. Прекалено бързото им развитие

Ако до преди 30 години малчуганите в детската градина подреждаха кубчета и рисуваха с цветни моливи, днес усилено се занимават с четене, математика, чужди езици, компютърна грамотност и усвояване на първите делови навици. Родителите се надяват да възпитат гений, но не си дават сметка, че постоянното натоварване е сериозно изпитание за неукрепналата психика. Децата просто не успяват да се адаптират.

2. Натоварване в училище

Съвременното академично натоварване, честите тестове и контролни оказват сериозно влияние върху учениците. Ако детето отказва да ходи на училище, плаче, нервничи, лошо се храни и спи, това не са обикновени капризи, а сериозни признаци на стреса.

3. Извънучилищни дейности

На изключително високото ниво на активност на съвременните деца може да завиди всеки възрастен. Техният ден е точно разчертан: училище, спорт, езиков курс, танци, рисуване, частни уроци и т.н. При това спортът и изкуствата би трябвало да отнемат стреса, а не да го увеличават. Ако детето е уморено, поговорете с него. Много е вероятно то да поиска на намали натоварването или да се заеме със саморазвитие в по-спокойни условия.

4. Недостиг на физическа активност

В много училища намаляват часовете по физическо за сметка на другите предмети. Спортът обаче е естествен изход от стреса. Неизразходваната енергия може да доведе до безпокойство и даже до агресия.

5. Влияние на медиите

Днешните деца постоянно гледат сцени на насилие и секс по телевизията, в кината или в интернет, но им е трудно сами да сформират правилно отношение към всичко това. Действително на родителите им е трудно да контролират това, до което децата им имат достъп, но не бива да се стига и до фанатизъм. Вместо да се забраняват компютърът, таблетът или смартфонът, достатъчно е редовно да се разговаря с детето за актуалните проблеми и достъпно да му се обясняват събитията от околната действителност.

6. Подигравки в интернет

Ако преди време конфликтите с връстниците се случваха най-вече в училище или на двора, днес списъкът с потенциално опасните места за децата се попълни със социалните мрежи. В интернет хората са много по-жестоки и разкрепостени. Това се отнася и за децата. Да изпратиш оскърбителен коментар вече можеш само с едно кликване, без да се притесняваш за последиците. И ако възрастните по-малко обръщат внимание, то подрастващите с по-ниска самооценка наистина страдат от насмешките. Издевателствата в интернет може да доведат даже до депресии.

7. Недостиг на сън

Днес всяко дете от 6- до 17-годишна възраст има поне едно електронно устройство в стаята си, което пречи на съня му. Зависимостта от социалните мрежи и компютърните игри е една от главните причини за безсънието при децата и подрастващите. А системните проблеми със съня предизвикват влошаване на паметта и задълбочаване на стреса.

 

Сподели във Facebook