Днешните млади мъже не са така силни, както бащите им преди 30 години, пише немското издание Stern.

Според изследване, чиито резултати са публикувани в научното списание Journal of Hand Therapy, независимо от модерните днес фитнес уреди, мускулната сила на китките на младите съвременни мъже е спаднала през последните десетилетия средно с около 20%.

За да стигнат до този извод, специалистите направили експеримент с 237 доброволци на възраст от 20 до 34 години, като измервали силата на китките им с помощта на динамометър. Получените резултати те сравнили с данните от 1985 г. Оказало се, че мускулната сила на китките на съвременните мъже е около 49 кг, а през 1985 г. била средно 58,5 кг.

Тази закономерност не е била установена при жените. Средната мускулна сила на китките им е 37,5 кг, колкото е била и преди 30 години. Жените на възраст от 30 до 34 г. дори са показали по-добри резултати от своите майки и баби.

Учените са на мнение, че загубата на сила е свързана с промяната в трудовата дейност на  хората. През 80-те години на миналия век повече мъже са имали професии, налагащи физически усилия. В съвременното общество физическата активност е по-ниска, което води и да загуба на мускулна сила.

Сподели във Facebook