Акценти

29 Декември 2019

1187

Животът днес

Преди десетилетия много видни личности – учени, фантасти и футуристи, се опитаха да предскажат какво очаква човечеството през 2020 г., пише изданието USA Today. Какво от техните прогнози се сбъдна и какво остана в сферата на фантазиите.

1. Продължителността на живота ще надхвърли 100 години

Американският изобретател и футурист Рей Курцвейл през 1999 г. предсказа, че през 2019 г. продължителността на живота ще бъде над 100 години. „Широко ще се използват компютризирани  здравни монитори, вградени часовници, бижута и дрехи, които ще диагностицират както остри, така и хронични състояния. Освен диагностика тези монитори ще предоставят редица коригиращи препоръки и интервенции“, писа Курцвейл.

Това не се сбъдна, въпреки че той успя да предвиди появата на електронни устройства, свързани със здравето като фитнес-гривните, приложенията за смартфони BioScarves и EKG и др. Но с продължителността на живота отиде твърде далеч. По данни на ООН през 2019 г. средната продължителност на живота е 72,6 г, а през 2050 г. ще стигне до 77,1 г.

2. Компютрите ще бъдат невидими

Предположението отново е на Курцвейл, според който през 2019 г. клавиатурите и кабелите ще бъдат рядкост. Това се сбъдна донякъде. Днес компютри се вграждат на най-различни места. Вече съществуват интелигентни домове, маси и тоалетни, а Google Glass направи истински пробив в съвременните технологии. Учените разработиха и умни лещи, които да правят неинвазивна медицинска диагностика в реално време.

3. Книгите ще останат в миналото

"Хартиените книги и документи ще се използват рядко, писа Курцвейл за 2019 г. – Повечето представляващи интерес документи на ХХ век вече са сканирани и достъпни през безжичната мрежа“.

Това не се сбъдна, подчертава USA Today. Според ежегодния доклад на Асоциацията на американските издатели чистата печалба на книгоиздателската индустрия на САЩ се понижава от 2014 г., но въпреки това през 2018 г. тя е продала 675 млн. печатни книги и е осигурила доход от почти 25 млрд. долара.

4. Населението на планетата ще достигне 8 милиарда души

Тази прогноза не е на Курцвейл, а е направена през 1994 г. от Международния научно-изследователски институт за продоволствена политика. Според специалистите броят на населението ще се увеличи с 2,5 млрд. души и през 2020 г. ще бъде 8 млрд. Това е близо до реалността, но не съвсем. Според юнския отчет на ООН населението на Земята е 7,7 млрд. души. Прогнозите са през следващите 30 години то да се увеличи с още 2 млрд. А през 2027 г. Индия ще изпревари Китай като най-гъстонаселена страна в света.

5. Най-разпространени ще бъдат сърдечносъдовите заболявания и депресията

През 1996 г. специалисти от Харвардската школа по обществено здраве и от Световната здравна организация прогнозираха, че през 2020 г. на преден план ще излязат сърдечносъдовите заболявания е депресиите. Това е близо до реалността. По последни данни от 2017 г. исхемичната болест на сърцето е втора по значимост, но не и депресиите. Петте водещи причини за „глобалното бреме на болестите“ са неонаталните разстройства, исхемичната болест на сърцето, инсултът, инфекциите на долните дихателни пътища и хроничната обструктивна белодробна болест.

6. Борис Джонсън ще оглави Брекзит

През 1997 г. британският вестник The Independent прогнозира, че през 2020 г. Борис Джонсън ще стане член на кабинета на министрите на Великобритания. През това време 32-годишният Джонсън е известен като праволинеен редактор и наблюдател, но не е заемал никакви държавни длъжности. „Без да влиза в скандали и сблъсъци с партийната линия Борис ще преразгледа условията за членство в ЕС, така че Великобритания да е свързана с Европа както Канада със САЩ, а не както Тексас“ писаха журналистите.
Тази прогноза е близо до реалността. Джонсън стана премиер през юли 2019 г. и обеща да доведе Брекзит до край.

Сподели във Facebook