Сенна хрема, полиноза, алергичен ринит – това са различни наименования на едно и също заболяване, причинено от повишена чувствителност на организма към полените. Затова и то си има любим сезон – когато природата цъфти.

Лошата новина е, че броят на пациентите, страдащи от тази алергия, се увеличава непрекъснато. Виновниците трябва да търсим и в съвременния начин на живот. Заболяването се провокира не само от полените, а и от замърсената околна среда, дори от стреса. Това обяснява факта, че полинозите все по-често засягат и възрастни хора, които никога преди това не са се сблъсквали с този здравословен проблем. Като добавим и постиженията на химията, съпътстващи живота на модерния човек, става ясно защо алергиите се превръщат в един от основните бичове за човечеството.

Рисковите фактори включват наследствеността, наличието на други алергии, слабата имунна система. Според статистиката

полинозите са по-разпространени при мъжете отколкото при жените, а най-често се срещат при децата.

Характеристика на заболяването

Много хора страдат от сенна хрема, но не знаят за както точно става въпрос. Това всъщност е един от най-разпространените ринити – сезонен алергичен ринит или полиноза. Заболяването е свързано с нарушения в функционирането на горните дихателни пътища. Болестта засяга абсолютно всички – и деца, и възрастни. Може да се появи по всяко време от живота на човека.

Полинозата най-често се провокира от намиращите се във въздуха полени на растенията. Те се разнасят от вятъра и като се вдишат попадат в белите дробове. Засягат и очите. Затова алергичният ринит се появява най-често през пролетта и лятото, но може да бъде и целогодишен.

Основните алергени са:

  • Треви и цветя, растящи през летния сезон;
  • Сухи треви и листа през есента;
  • Ефирните масла, отделяни от хвойновите растения през пролетта и есента;
  • Между растенията, които най-често провокират полинозата, са: див пелин, метлица, бор, бреза, кедър, леска, габър, кестен, върба, топола, липа, райграс.

Какви са симптомите:

  • Хрема или запушен нос, често кихане;
  • Сълзящи, сърбящи, зачервени очи;
  • Обрив. Може да се появи навсякъде по тялото;
  • Ушна инфекция. Алергиите можа да доведат до възпаление в ухото;
  • Състоянието се влошава през деня, когато броят на полените е голям;
  • В по-тежките случаи се появява кашлица, която прилича на астматичната.

Сенната хрема при децата

Заболяването се развива при деца над 5-годишна възраст при повторен контакт с алергените. Предразполагащите фактори са:

  • Замърсена околна среда;
  • Склонност към алергични прояви като вече изявена хранителна алергия;
  • Понижен имунитет;
  • Наследственост.

Рискът значително се увеличава, ако детето прекарва голяма част от времето си в помещение със замърсен въздух. Честите вирусни заболявания също провокират алергичните реакции на детския организъм.

Диагнозата се поставя от специалист-алерголог след направени изследвания, които може и да определят точния причинител на заболяването.   

Профилактика

Най-важното е да се сведе до минимум контактът с алергените, което не винаги е лесно. Лекарите съветват по време на най-активния цъфтеж на растенията да се избягва прекаленият престой навън, особено когато времето е сухо и ветровито. Препоръчва се прозорците да не се отварят често, а въздухът да се пречиства със специални уреди. В сезона на полените е необходимо хората, страдащи от сенна хрема, да преразгледат менюто си и да отстранят всички хранителни продукти, предизвикващи алергия.

След излизане навън се препоръчва щателно измиване на ръцете и лицето, а най-добре е да се вземе душ, за да се отмият полепналите полени. Много помага промиване на гърлото и носа с минерална вода.

Лечение

Лечението на сенната хрема най-често се провежда с антихистаминови препарати, които потискат проявите на алергия. На пазара вече се предлагат антихистамини от ново поколение като Ролетра, които не водят до привикване и не предизвикват сънливост, смущения в тонуса и работния ритъм и не пречат на шофирането. Освен това не са зависими от приема на храна. Ролетра е антихистамин от втора генерация, който отговаря на всички тези изисквания, освен това е с приемлива цена, което също е от значение при една дълга употреба. 

Ролетра и съдържащият се в препарата антихистамин – лоратадин, облекчава симптомите, свързани не само със сенната хрема, но и с алергия към прах, например.

Сподели във Facebook