Снегът и студовете през април нанесоха сериозни щети по овощните дървета в различни части на България. До 80% от черешите в Кюстендилско са унищожени, производители в района на Велико Търново и от Пловдивско се оплакват, че са засегнати ранните сортове ябълки и сливи.

„Студът порази голяма част от различни видове плодни дървета в района на Кюстендил – череши, ябълки, сливи, праскови, кайсии. Няколко сутрини подред температурите паднаха под минус 3 градуса, което е пагубно за дръвчетата. Реколтата ще бъде много сериозно засегната и ако миналата година някои от производителите бяха на ръба на оцеляването, то сега част от тях може да се откажат от поминъка си“, коментира пред в. „Животът днес“ проф. Димитър Домозетов, директор на Института по земеделие – Кюстендил. Той сподели, че ще се обърне към Министерството на земеделието и към новото правителство с настояване за компенсации заради щетите от студовете и за по-голяма подкрепа на земеделския сектор. „До момента подобни опити бяха безуспешни, но ние пак ще пробваме. Държавата не бива да си затваря очите и да оставя стотици български семейства на ръба на оцеляването“, каза още проф. Домозетов.

От 50 до 70 процента по-ниски добиви на праскови се очакват в Сливенския регион в сравнение с миналата година, съобщиха от Сдружение „Българска праскова“. Падналите слани и студеното време са поразили голяма част от дръвчетата в региона, в който са близо 70% от прасковените насаждения в Югоизточна България. Земеделците в региона отглеждат праскови, засадени на около 16 000 декара, около 3000 декара са насажденията със сливи, черешите са около 8000 декара. Производителите на череши в този район очакват добивите да паднат с не по-малко от 30 на сто.

За разлика от Западна и Източна България, в южната част на страната капризите на времето бяха по-умерени.

 „В някои райони на Пловдивско са засегнати единствено ранните сортове ябълки.

Прасковите и кайсиите имат добро оплождане“, каза Иванка Колевичина, агроном по растителна защита в Института по овощарство в Пловдив.

„Няма измръзване на посевите, които още не са във фаза масов цъфтеж, и засега не са констатирани щети по реколтата. Температурите в сутрешните часове и преди студената вълна, която обхвана страната, бяха близки до нулата, така че не сме имали сериозни температурни амплитуди, които да подлъжат културите и след това да ги попарят“, каза проф. Иван Киряков, бивш директор на Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево, сега завеждащ Секция „Селекция на бобови култури“ . Според думите му

към момента студеното време не се е отразило на царевицата, пшеницата и слънчогледа,

които още не са поникнали. Проф. Киряков обясни, че активната вегетация ще започне в първата десетдневка на май и тогава евентуални аномалии на времето биха били по-опасни.

Студовете не са се отразили и на реколтата от пролетните зеленчуци, успокоиха от бранша. Няма повод за притеснение, че цените на салатата, репичките, лука, спанака и други пролетни култури ще се вдигнат. „По-голямата част от тези зеленчуци, които се предлагат на пазара в момента, са оранжерийни, така че дори падането на слани не притесни производителите. Потенциални студове през май са по-опасни, тъй като могат да доведат до частични загуби и дори загиване на зеленчуците, отглеждани на открито“, каза доц. Стоян Филипов от катедра „Градинарство“ на Аграрния университет в Пловдив.

Сподели във Facebook